PRILOG ILI VEČERA. ISPECITE KROMPIR NA OVAJ NOVI ŠVEDSKI NAČIN.



Vjerujemo da vam je prženje krompirića i pravljenje pire krompira dosadilo. No, postoji i jedan savim novi način za pripremu pečenog krompira.
Radi se, naime, o krompiru napravljenom na švedski način, prepun je ukusa, izvana hrskav, a iznutra divno mekan.


Potrebni sastojci:
6 krompira srednje veličine 2-3 čena bijlog luka
2 kašike maslinovog ulja
30 g putera
Morska so, svježe mljeveni biber

Krompir dobro operite, ne morate ga guliti posebno ako je u pitanju mladi krompir, a rernu uključite da se grije na 220C.



Krompire režete tako da ga stavite na dasku za rezanje i sječete na tanke šnite, ali ne idete skroz do kraja, jer krompir treba da bude u jednom komadu, 3-4 milimetra pre kraja stanite sa sječenjem.
Pogledajte video kako da isječete krompir:
Kad ste isjekli krompir, poslažite ga na pleh za pečenje, između šnitica stavite malo bijlog luka i putera, prelijte 



krompir maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pecite otprilike 40 minuta, piše

Ovako pripremljen krompir možete poslužiti uz meso, ali i kao grickalice sa malo kajmaka i svježeg sira.

brzoiukusno.blogspot.com