Meka pita od jabuka. Prelijepa pita.


Prhke korice, fil od jabuka i grožđica... Svatko ima neki svoj recept pa evo i moj. Pita je bolja kad odstoji bar jedan dan.

Sastojci

Tijesto:
200 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
100 g griza
150 g maslaca
120 g kiselog vrhnja
1 jaje
ribana korica limuna
80 g šećera+1 vanilin šećer
1 žličica praška za pecivo

Fil:
900 g ribanih jabuka
100 g grožđica
1 žlica ruma
60 g šećera+1 vanilin šećer
ribana korica limuna



1/2 žličica cimeta
100 ml vode

Priprema
1.

Za tijesto prosijte oba brašna+ prašak za pecivo i griz.

Prosijte sitniji šećer,a možete i u prahu.

Naribajte koricu limuna,dodajte jaje,kiselo vrhnje, i na kraju maslac sobne temperature.

Sve brzo sjedinite mikserom sa spiralnim nastavkom.

Miksajte jako kratko da se sastojci povežu.

Preselite sa špatulom na plastificiranu foliju i stavite u hladnjak na hlađenje oko 45min.-1 h.

2.

Dok se tijesto hladi napravite fil.

Naribajte jabuke i pokapajte sa žlicom soka od limuna.

Stavite jabuke u posudu u kojoj će se kuhati i kuhajte na laganoj vatri.

Dodajte šećer i vodu.

Dodajte grožđice i kuhajte oko 15 minuta.

Maknite sa vatre,ohladite na mlako,pa dodajte rum,ribanu koricu limuna i cimet.
3.

Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela.

Svaka kora vam teži oko 360 g.

Razvaljajte koru na dimenzije kalupa 20x35cm.

Najlakše vam je na masnom papiru i tako koru prebacite u kalup.

Postavite prvu 



koru na dno kalupa.

Koru pospite sa krušnim mrvicama,stavite nadjev.

Ravnomjerno ga rasporedite na koru.

Prekrijte sa drugom korom koju kao i prvu prebacite pomoću masnog papira.

Izbodite vilicom na par mjesta i stavite peći pitu na 170C-35-40 minuta.
4.

Pitu napravite večer ranije,jer je najbolja kad odstoji.

Pospite sa šećerom u prahu i uživajte.

Posluživanje
Poslužite uz kavu ili čaj.Dobar tek!-))
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE: