Prhke korice, fil od jabuka i grožđica... Svatko ima neki svoj recept pa evo i moj. Pita je bolja kad odstoji bar jedan dan.
Sastojci
Tijesto:
200 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
100 g griza
150 g maslaca
120 g kiselog vrhnja
1 jaje
ribana korica limuna
80 g šećera+1 vanilin šećer
1 žličica praška za pecivo
Fil:
900 g ribanih jabuka
100 g grožđica
1 žlica ruma
60 g šećera+1 vanilin šećer
ribana korica limuna
1/2 žličica cimeta
100 ml vode
Priprema
1.
Za tijesto prosijte oba brašna+ prašak za pecivo i griz.
Prosijte sitniji šećer,a možete i u prahu.
Naribajte koricu limuna,dodajte jaje,kiselo vrhnje, i na kraju maslac sobne temperature.
Sve brzo sjedinite mikserom sa spiralnim nastavkom.
Miksajte jako kratko da se sastojci povežu.
Preselite sa špatulom na plastificiranu foliju i stavite u hladnjak na hlađenje oko 45min.-1 h.
2.
Dok se tijesto hladi napravite fil.
Naribajte jabuke i pokapajte sa žlicom soka od limuna.
Stavite jabuke u posudu u kojoj će se kuhati i kuhajte na laganoj vatri.
Dodajte šećer i vodu.
Dodajte grožđice i kuhajte oko 15 minuta.
Maknite sa vatre,ohladite na mlako,pa dodajte rum,ribanu koricu limuna i cimet.
3.
Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela.
Svaka kora vam teži oko 360 g.
Razvaljajte koru na dimenzije kalupa 20x35cm.
Najlakše vam je na masnom papiru i tako koru prebacite u kalup.
Postavite prvu
koru na dno kalupa.
Koru pospite sa krušnim mrvicama,stavite nadjev.
Ravnomjerno ga rasporedite na koru.
Prekrijte sa drugom korom koju kao i prvu prebacite pomoću masnog papira.
Izbodite vilicom na par mjesta i stavite peći pitu na 170C-35-40 minuta.
4.
Pitu napravite večer ranije,jer je najbolja kad odstoji.
Pospite sa šećerom u prahu i uživajte.
Posluživanje
Poslužite uz kavu ili čaj.Dobar tek!-))
coolinarika.com
100 ml vode
Priprema
1.
Za tijesto prosijte oba brašna+ prašak za pecivo i griz.
Prosijte sitniji šećer,a možete i u prahu.
Naribajte koricu limuna,dodajte jaje,kiselo vrhnje, i na kraju maslac sobne temperature.
Sve brzo sjedinite mikserom sa spiralnim nastavkom.
Miksajte jako kratko da se sastojci povežu.
Preselite sa špatulom na plastificiranu foliju i stavite u hladnjak na hlađenje oko 45min.-1 h.
2.
Dok se tijesto hladi napravite fil.
Naribajte jabuke i pokapajte sa žlicom soka od limuna.
Stavite jabuke u posudu u kojoj će se kuhati i kuhajte na laganoj vatri.
Dodajte šećer i vodu.
Dodajte grožđice i kuhajte oko 15 minuta.
Maknite sa vatre,ohladite na mlako,pa dodajte rum,ribanu koricu limuna i cimet.
3.
Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela.
Svaka kora vam teži oko 360 g.
Razvaljajte koru na dimenzije kalupa 20x35cm.
Najlakše vam je na masnom papiru i tako koru prebacite u kalup.
Postavite prvu
koru na dno kalupa.
Koru pospite sa krušnim mrvicama,stavite nadjev.
Ravnomjerno ga rasporedite na koru.
Prekrijte sa drugom korom koju kao i prvu prebacite pomoću masnog papira.
Izbodite vilicom na par mjesta i stavite peći pitu na 170C-35-40 minuta.
4.
Pitu napravite večer ranije,jer je najbolja kad odstoji.
Pospite sa šećerom u prahu i uživajte.
Posluživanje
Poslužite uz kavu ili čaj.Dobar tek!-))
coolinarika.com