Unesite dašak Pariza u vaš dom.
Sastojci
Testo
700 gr brašna
2 dcl mleka
malo vode
2 jajeta
1 kvasac
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
Za premaz
250 grama putera ili margarina (prethodno zamrznut)
Način pripreme
U mlakom mleku rastopimo kašičicu šećera i pustimo svež kvasac da nadođe. 15 minuta bi trebalo da bude dovoljno vremena da kvasac odreaguje.
Zatim to sipamo u brašno, dodamo jedno celo jaje i belance od drugog. Ja testo
mesim ručno, polako i dovoljno dugo da se sastojci ravnomerno umešaju.
Ostavimo tako umešano testo da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi.
Kada se testo podiglo, premesimo ga varjačom i istresemo iz posude na radnu ploču, pospemo sa malo brašna radi lakšeg razvijanja.
Isečemo ga na 8 jednakih delova. Svaki deo još jednom premesimo rukom, napravimo loptice i ostavimo ih sa strane.
Prvu lopticu oklagijom blago razvučemo u kružnicu, debljine par milimetara i preko nje rendamo puter ili margarin, zavisi šta imamo, ukus nije isti, ali ni ne smeta.
Preko tako narendanog putera stavljamo sledeću jufkicu testa prethodno također rastanjenu u kružnicu približne veličine.
I tako redom, rendamo puter i slažemo "ploče" od testa dok ih na kraju ne poklopimo poslednjom. Ni meni ne ispadnu potpuno jednake, ali im to ne umanjuje ukus ni izgled na kraju.
Od tako napravljene gomile naređanih ploča razvijemo polako jednu veliku, skoro da prekrije površinu 60x60 cm. Zatim ih uvijamo polako.
Slažemo ih u prethodno
namašćenu tepsiju.
Od jednog preostalog žumanca pravimo premaz za kroasane. Pomiješamo žumance, malo vode i soli.
Pečemo u prethodno zagrejanoj pečnici (250 stepeni) koju u momentu stavljanja kroasana da se peku smanjimo na 200 stepeni, potrebno je nekih 20 minuta da se ispeku.
domacica.com