Danac.


Ako ga do sada niste probali…ne znate sta ste propustali. Probajte ga….postati ce svakodnevnica na vasim stolovima!

Sastojci 15 osoba
dizano tijesto:
1/2 kg brašna
3 dag svježeg kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
6 dag šećera u prahu
1 žličica mljevenog kardamoma
5 dag maslaca
2 srednja jaja + jedan žutanjak od ocakline
125 ml mlijeka


masno tijesto:
25 dag maslaca
20 dag brašna
nadjev:
20 dag mljevenih badema, oraha ili lješnjaka
10 dag šećera u prahu
5 dag otopljenog maslaca


1 žlica limunova soka
— marmelada od bresaka

ocaklina:
1 ne jako istučeni bjelanjak
4 žlice šećera u prahu
2 žlice tople vode

Priprema
1.
Izmrvite u posudi 25 dag maslaca i 20 dag brašna. Oblikujte u pravokutnik, ostavite zdjelu u hladnjaku, 20 do 30 minuta.
2.
Prosijte ostalo brašno, sol, mljeveni kardamom i šećer u prahu u drugu zdjelu. Dodajte 5 dag omekšalog maslaca. Prstima utrljajte maslac u brašno, dodajte umućeni kvasac, mlijeko i jaja i mutite mikserom u glatko tijesto.
3.
Istresite tijesto na pobrašnjenu radnu podlogu, mijesite ga da postane glatko.
4.
Razvaljajte ga u pravokutnik od oko 30×40 cm. Stavite tijesto od maslaca u sredinu .
5.
Presavijte gornju trećinu prema dolje , a donju trećinu prema gore . Sad presavinite s lijeva preko sredine i desno preko sredine .
6.
Pokrijte tijesto i stavite ga u hladnjak da stoji još 30 minuta. Još dva puta ponovite taj postupak, svaki put razvaljavajući tijesto i savijajući ga.
7.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i istresite ga na malo pobrašnjenu plohu.
8.
Razvaljajte tijesto na oko 1/2 cm 



debljine i namažite ga nadjevom ili marmeladom po vašem izboru.
9.
Zagrijte pećnicu na 220° C.
10.
Tijesto zarolajte u roladu, razrežite poprečno na fete- ružice i složite ih u pleh, obložen papirom za pečenje.
11.
Kad oblikujete sve ružice, stavite ih na limove za pečenje i ostavite na toplom mjestu da narastu, još 20 do 30 minuta.
12.
Limove stavite u pećnicu. Pecite do zlaćane boje. Izvadite limove iz pećnice i prebacite pecivo na žičanu rešetku da se ohladi.
13.
Dok su još vruća, peciva premažite ocaklinom .
Posluživanje
Želite li da danac bude više vlažan, stavite više nadjeva. Pecivo se množe premazati ocaklinom i pred sam kraj pečenja.
Recept sam vidila u Slobodnoj Dalmaciji, ali nije bio precizan, već samo okviran, pa sam ga malčice preradila. Potječe iz slastičarnice “Tradicija”, iako sumnjam da su dali originalan recept… no ova moja peciva,koja sam po ovome mome receptu ispekla, su savršena!
coolinarika.com