DALMATINAC, S KAFOM (101).



Ako nemate "pravog" za drustvo uz jutarnju kaficu, posluzite se ovim…uzivat cete u njegovom sarmu….

SASTOJCI
• 6 kom jaja
• 5 kasika secera
• 6 kasika brasna prosijanog
• dasak praska za pecivo i truncica soli
• po 1 kasika kakaoa i mlijeka

Krema
• 125 gr putera
• secera po ukusu
• 1 kom zumance


• 1 kasika ness kafe

PRIPREMA
1. Mutite zumanca sa secerom. Dodajte brasno, prasak za pecivo i truncicu soli. Sve izmjesajte u kompaktnu masu.

2. Posebno umutite bjelanca u cvrst “snijeg” i polovinu istresite u prethodnu masu. Lagano prevrcite spatulom masu kako bi je sjedinili, vodeci racuna da masa “ne padne”. Kad to sjedinite, dodajte drugi dio umucenih bjelanjaka i isto radite.

3. Kakao ili Ness kafu pomijesajte s jako malo vode a zatim dodajte par kasika (2-3 da bi tamna masa bila iste gustoce kao svijetla) mlijeka, zavisi od oduzete kolicine.

4. Od umucene I mase izvadite nekoliko kasika “tijesta” i umijesajte u razmucenu kaficu. Na pobrasnjen pek papir naizmjenicno stavljajte prvo ovu masu koja ce imitirati crne 



fleke a preko istresite svijetli dio. Stavite peci u zagrijanu rernu 18-20 minuta (zavisi od rerne) vodeci racuna da ne potamni.

5. Izvadite i ostavite da se rashladi a zatim nanesite kremu, uvijajte rolat odvajajuci ga od papira i odlozite u frizider. Rezite i sluzite se, uz kaficu.

Krema:
Umutite puter sa secerom, dodajte jedno zumance i nastavite mutiti. Kad ste masu dobro umutili, dodajite kafu razmucenu sa malo vode i nastavite mutiti dok se krema ne sjedini..
coolinarika.com