Torta koja osvaja na prvi zalogaj.
SASTOJCI
Za biskvit
• 5 jaja
• Prstohvat soli
• 100 g šećera
• 2 žlice Gussnela Dolcela
• 2 žlice kakaa (25 g)
• 1 Prašak za pecivo
Za biskvit
• 5 jaja
• Prstohvat soli
• 100 g šećera
• 2 žlice Gussnela Dolcela
• 2 žlice kakaa (25 g)
• 1 Prašak za pecivo
• 80 g maslaca
• par kapi arome lješnjaka ili 1 žlica likera od lješnjaka
• 100 g lješnjaka
Za kremu
• 80 g Gussnela Dolcela
• 70 g šećera
• 700 ml mlijeka
• 100 g Lino lade milk
• par kapi arome lješnjaka ili 1 žlica likera od lješnjaka
• 200 ml vrhnja za šlag
Za krokant
• 50 g šećera
• 50 g lješnjaka
PRIPREMA
Lješnjake stavite na lim i pecite na 180 °C 8-10 minuta. Zatim ih istresite u čistu krpu i dobro protrljajte da se skine kožica.
Za biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i umiješajte prstohvat soli.
Žumanjke i šećer izmiješajte u pjenastu smjesu. Dodajte prosijan Gussnel pomiješan s kakaom i praškom za pecivo.
Izmiješajte i dodajte otopljeni maslac, aromu lješnjaka i mljevene lješnjake. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø22 cm) namašćen ili obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 30-35 minuta. Biskvit pustite da se malo ohladi, zatim skinite okvir kalupa i prerežite na pola.
Za kremu
Gussnel i šećer izmiješajte, dodajte 8 žlica mlijeka i izmiješajte.
Preostalo mlijeko zagrijte, umiješajte Lino ladumilk i aromu lješnjaka da se otopi. Kad mlijeko zavrije,
dodajte pripremljen Gussnel i kuhajte uz miješanje par minuta. Kremu izlijte u zdjelu i prekrijte prianjajućom folijom te ostavite da se ohladi.
Slatko vrhnje istucite u šlag i izmiješajte s ohlađenom kremom.
Na tanjur za torte stavite prvu koru biskvita i premažite je polovinom kreme. Poklopite s drugom korom i premažite cijelu tortu ostatkom kreme. Tortu stavite u hladnjak na par sati.
Za krokant
Šećer stavite u manju posudu na laganu vatru. Kad se počne karamelizirati, dodajte lješnjake i miješajte par minuta (dok se šećer ne zalijepi za lješnjake).
Istresite ih na papir za pečenje i ostavite da se ohlade. Zatim ih sameljite na krupnije komade.
POSLUZIVANJE
Krokantom posipajte tortu i poslužite.
SAVJET
U kremu možete umiješati i mljevene lješnjake (oko 50 g).
coolinarika.com
• par kapi arome lješnjaka ili 1 žlica likera od lješnjaka
• 100 g lješnjaka
Za kremu
• 80 g Gussnela Dolcela
• 70 g šećera
• 700 ml mlijeka
• 100 g Lino lade milk
• par kapi arome lješnjaka ili 1 žlica likera od lješnjaka
• 200 ml vrhnja za šlag
Za krokant
• 50 g šećera
• 50 g lješnjaka
PRIPREMA
Lješnjake stavite na lim i pecite na 180 °C 8-10 minuta. Zatim ih istresite u čistu krpu i dobro protrljajte da se skine kožica.
Za biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i umiješajte prstohvat soli.
Žumanjke i šećer izmiješajte u pjenastu smjesu. Dodajte prosijan Gussnel pomiješan s kakaom i praškom za pecivo.
Izmiješajte i dodajte otopljeni maslac, aromu lješnjaka i mljevene lješnjake. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø22 cm) namašćen ili obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 30-35 minuta. Biskvit pustite da se malo ohladi, zatim skinite okvir kalupa i prerežite na pola.
Za kremu
Gussnel i šećer izmiješajte, dodajte 8 žlica mlijeka i izmiješajte.
Preostalo mlijeko zagrijte, umiješajte Lino ladumilk i aromu lješnjaka da se otopi. Kad mlijeko zavrije,
dodajte pripremljen Gussnel i kuhajte uz miješanje par minuta. Kremu izlijte u zdjelu i prekrijte prianjajućom folijom te ostavite da se ohladi.
Slatko vrhnje istucite u šlag i izmiješajte s ohlađenom kremom.
Na tanjur za torte stavite prvu koru biskvita i premažite je polovinom kreme. Poklopite s drugom korom i premažite cijelu tortu ostatkom kreme. Tortu stavite u hladnjak na par sati.
Za krokant
Šećer stavite u manju posudu na laganu vatru. Kad se počne karamelizirati, dodajte lješnjake i miješajte par minuta (dok se šećer ne zalijepi za lješnjake).
Istresite ih na papir za pečenje i ostavite da se ohlade. Zatim ih sameljite na krupnije komade.
POSLUZIVANJE
Krokantom posipajte tortu i poslužite.
SAVJET
U kremu možete umiješati i mljevene lješnjake (oko 50 g).
coolinarika.com