BELE MAK ŠTANGLE!



Izuzetno finog, nežnog ukusa, a tako jednostavne!


Sastojci
Za korice:
100 gr masti
100 gr šećera
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
300 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za nadev:
2,5 dl mleka
3 kašike šećera
2 žumanca
2 kašike praška za puding od vanile (ili gustina)



1 kašičica vanilin-šećera 
100 gr mlevenog maka

Za glazuru:
150 gr bele čokolade
4 kašike ulja

Priprema
Prvo pripremamo kore: Umutiti mast, šećer, jaje i kašiku pavlake, pa postepeno dodavati brašno prosejano sa praškom za pecivo. Umesiti meko testo, podeliti ga na dva dela, umotati ih u providnu foliju i ostaviti u frižider da odmore, na pola sata.
Priprema nadeva: U činijici žicom izmešati žumanca, šećer, vanil-šećer i dve kašike gustina sa malo mleka (ja više volim da koristim prašak za vanilin-puding umesto gustina). Ostatak mleka staviti u šerpicu pa na vatru, kada krene da vri, izmaći sa vatre, umešati smesu iz činijice uz stalno mešanje žicom ili mikserom i vratiti na tihu vatru, dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i u vruće umešati mleveni mak.

Kolač se peče u manjem plehu (dimenzija 30x20). Izrezati dva lista pek-papira u veličini pleha, pa na svakom papiru oklagijom razviti koru. Izbockati korice viljuškom dok su na papiru. Staviti 



jednu koru, zajedno sa pek-papirom, u pleh, preko nje izliti skuvani nadev pa prekriti drugom razvučenom korom (najlakše je preneti direktno sa papirom, prisloniti na nadev i odlepiti papir).
Peći u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, dok ne porumeni. Izvaditi iz rerne i preko kolača izliti glazuru od bele čokolade, tako što se čokolada otopi sa uljem na pari i tako topla izlije preko kolača.

Posluživanje
Ostaviti kolač na hladnom mestu da prenoći i sutradan seći tankim nožem na štanglice.
Umesto glazure, može se posuti šećerom u prahu, ali ja volim kombinaciju maka i bele čokolade i mislim da je u ovom kolaču ona mnogo bolji izbor od crne :)
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • KOCKE NA STRAFTE. Kolac je super morate ga probati. Sastojci KORA: 4 belanceta 1/2 solje secera 1/2 kasicice praska za pecivo 1/2 solje mlevenih oraha 1/4 solje b… Saznaj više
  • KOLAČ OD JABUKA. Bogat je začinima poput cimeta i muškatnog oraščića, jednostavno se priprema i prilično je zasitan. SASTOJCI• 250 g Pšeničnog oštrog brašna • 10… Saznaj više
  • Trilece. NA DRUŠTVENIM MREŽAMA JE PRAVI HIT. KOLAČ KOJI ČESTO PRAVIM. Sastojci ZA PANDISPAN 6 jaja100 gr secera200 gr brasnapola peciva1 vanilin secer ZA PRELIV PANDISPANA400 ml slatke pavl… Saznaj više
  • KOLAČ SA JAGODAMA. Lagan ljetni kolač. Prelazi vec u tradicionalne jer kad su jagode u pitanju, svima pada na pamet kombinacija biskvit, jagode i slag. SASTOJCI KORE … Saznaj više
  • Kolač od trešanja. Kako nam je sezona trešanja napokon stigla podijelit ću sa vama jedan fin, brz i jednostavan kolač. Sastojci 120g maslaca ili margarina 200g šećer… Saznaj više
  • Ekleri. Predivni, veoma ukusni! Sastojci 200 g putera 200 ml vode 200 g brasna 6 - 7 kom. jaja Fil 1 lit mleka 4 kom jaja 6 kasika brasna 1 kesica pudi… Saznaj više
  • TULUMBE IZ RERNE Pravila sam ih nekoliko puta i uvek su divne. Sastojci:1 dcl ulja4 dcl. vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); prstohvat soli… Saznaj više
  • BRZI ČOKOLADNI KOLAČ. Ukoliko želite čokoladni desert, a u stisci ste sa vremenom, onda je ovaj kolač je idealno rješenje za vas. Kolač možete ukrasiti sa šlagom ili/… Saznaj više
  • ČOKOLADNE KOCKE SA VIŠNJAMA. SOČNE KOCKE SA KOMBINACIJOM ČOKOLADE I VIŠANJA. Sastojci za kore:3 jaja15 kašika šećera15 kašika ulja15 kašika mleka15 kašika brašna4 kašike kaka… Saznaj više
  • NADIN KOLAČ OD KOKOSA Lagan i osvježavajući kolač od kokosa. SASTOJCI4 cijela jaja8 žlica šećera6 žlica brašnamala šalica ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []… Saznaj više