O OVOJ TORTI SVI PRIČAJU. MORATE JE PROBATI.


Ma, nestane za tren!
Monte torta

SASTOJCI ZA TORTU
1. red - lješnjaci:
15 dag lješnjaka (prepečeni, oguljeni, krupno nasjeckani)
2. red - biskvit:
6 bjelanjaka
6 žlica šećera
6 žlica brašna


Krema (žuta i čokoladna):
6 žumanjaka
10 dag šećera
2 pudinga od vanilije
2 žlice brašna
1 l mlijeka
2 vanilin šećera
25 dag putra
10 dag štaub šećera

Za čokoladnu kremu:
10 dag čokolade za kuhanje

Red Nutelle:
20-ak dag Nutelle
Red Bettit beure keksiju:
oko 15 dag pettit beure keksiju

Red šlaga:
1/2 l slatkog vrhnja za šlag

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180C.
Monte torta
Monte torta - prepečeni lješnjaci za tortu

1. Lješnjaci:
Lješnjake kratko popecite na tavi, ohladite i skinite im koricu lagano trljajući rukama, stavite u vrećicu i batom usitnite. U kalup stavite masni papir, a 



stranice namažite putrom i pobrašnite pa u kalup istresite i rasporedite lješnjake kao prvi sloj torte te napravite biskvit:

2. Biskvit:
Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju umiješajte brašno te smjesu sipajte u kalup na lješnjake i pecite 10-ak minuta u zagrijanoj pećnici dok smjesa ne poprimi lagano smećkastu boju. Kad se biskvit ohladi, okrenite ga tako da biskvit bude dolje, zadnji red, a lješnjaci gore - drugi red i vratite u kalup za tortu i vratite obruč od kalupa da vam bude lakše slagati redove torte.

3. Nutella:
Malo ugrijte Nutellu i oprezno premažite njome sloj lješnjaka.

4. Pettit bere keksi
Na Nutellu složite pettit bere kekse natrgane na nepravilne komadiće da pokrijete cijelu površinu torte.

5. Krema:
Na laganoj vatri kuhajte 8 decilitara mlijeka, a dokle u zdjeli pomiješajte žumanjke sa šećerom pa dodajte 2 pudinga od vanilije, 2 žlice brašna i dva decilitra mlijeka. Kad mlijeko provrije, ukuhajte smjesu i miješajte par minuta. Ohladite kremu uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica. Stavite lonac u drugi lonac s vodom/ledom da se 



brže hladi i povremeno miješajte. U drugoj zdjeli izmiksajte omekšani putar sa štaub šećerom pa ih umješajte u skroz ohlađenu kremu.
Na pettit bere kekse u kalupu rasporedite pola smjese kreme.

6. Čokoladna krema
Čokoladu otopite na pari, u mikrovalnoj ili na ploći u foliji, malo prohladite pa umiješajte u drugu polovicu kreme i rasporedite na žutu kremu u kalup.
Tortu stavite, najbolje preko noći u hladnjak da se stisne.

7. Šlag
Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag, skinite obruč oko torte i premažite tortu šlagom. Vrh obavezno, a ako želite možete premazati i stranice šlagom da se ne vide slojevi torte. Meni je to fora da se vide pa stavim šlag samo na vrh.

8. Ukras
Ukrasite tortu naribanim lješnjacima i komadićima prepečenih lješnjaka.
brzoukusno.blogspot.ba

Filed under  |