Ništa ljepše od pite od jabuka. Lagana, hrskava i taman slatka kako treba.


Pita od jabuka.

Sastojci
500 gram jufke
1 kg jabuka
150 grama oraha
1/2 male kašikice cimeta




100 grama smeđeg šećera
ulja


Agda:
500 ml vode
500 grama šećera
1 vanilin šećer

Način pripreme
Na srednjoj temperaturi kuhati vodu, šećer i vanilin šećer dok se ne zgusne malo.
Jabuke oguliti i izrendati.
Orahe sjeckati nožem ili samljeti ovisno od toga kako ko voli.
Pomiješati jabuke, orahe, smeđi šeđer i cimet.
Tri lista jufke, malo premazana uljem, redati jedan na drugi.



4 do 5 kašika smjese sa jabukama stavljati na složene jufke i rolati.
Slagati na pouljenu tepsiju.
Nastaviti sa pravljenjem rola sve dok ima jufke.
Pitu malo premazati uljem i staviti da se peče na 200 stepeni 20 do 25 minuta.
Vruću pitu treba zaliti hladnom agdom i ostaviti da se hladi.
domacica.com