Mekan i sočan, ne presladak, a tek što miriše.


Možda se nekom svide baš ove žerbo kocke.

Žerbo kocke.

Sastojci
Za testo:
250 g margarina
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 celo jaje
2 žumanca
1 limun (sok i korica)
2 pune kašike kisele pavlake
1 prašak za pecivo
700 g oštrog brašna

Za fil:
1 tegla pekmeza od kajsija




300 g mlevenih oraha
100 g šećera

Za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
40 g margarina
2 kašike ulja

Priprema

1.
Testo:

Omekšali margarin izmutite mikserom sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jaje, žumanca, limunovu koricu i isceđen sok, kao i pavlaku. Dobro izmiksajte pa na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mutite sa mutilicama za testo. Kada su se sastojci sjedinili, rukama umesite fino glatko testo, prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider dok pripremate fil.
2.

Fil:

Pripremite pekmez od kajsija. (Ja nisam potrošila celu teglu, ostalo je malo.) Sameljite orahe i pomešajte ih sa šećerom, pa rasporedite u tri jednake činijice. 



Ovo ne morate da radite ali ja jesam pošto sam želela biti sigurna da ću jednaku količinu oraha posipati na sve tri kore.
3.

Izvadite testo iz frižidera i podelite ga na 4 jednake loptice pošto će biti 4 kore. Razvaljajte prvo testo oklagijom, namotajte i prenesite pažljivo u tepsiju dimenzija 30x20 cm. Premažite tanko pekmezom, pospite orasima, i ponovite postupak za sve kore.
4.

Gornju koru izbockajte viljuškom i stavite kolač u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 stepeni da se peče 35-40 minuta, dok lepo ne porumeni.
5.

Otopite čokoladu sa margarinom i uljem pa prelijte gotov kolač glazurom.
6.
Prijatno!
coolinarika.com