Sastojci
Za kore
600 grama glatkog brašna
1 jaje
1 mala žličica soda bikarbone
50 grama masti ili margarina
150 grama šećera
4-5 velikih žlica meda
2 dcl kiselog vrhnja
Krema
400 grama šećera
1,2 litre mlijeka
10 velikih žlica oštog brašna
250 grama maslaca ili margarina za kreme
Glazura
120 grama čokolade za kuhanje
50 grama maslaca
3-4 velike žlice ulja
Priprema
1.
U zdjelu sipati brašno, dodati jaje i soda bikarbonu.
Posebno na vatri otopiti mast, med i šećer i kada se otopi sa vrućom smjesom preliti brašno. Dodati vrhnje.
Sve dobro izmiksati i prebaciti tijesto na pobrašnjenu radnu površinu.
2.
Tijesto još malo premjesiti uz eventualno dodavanje brašna, meni je trebalo vrlo malo, možda žlica-dvije.
Podijeliti ga na 5 dijelova.
3.
Svaki dio vrlo tanko razvaljati - to je vrlo jednostavno, jer se tijesto ne lijepi niti ne trga, i pripremiti ga za pečenje na papiru na obrnutoj strani tepsije.
4.
Savjet - nastojte tijesto razvaljati čim brže jer je lakše s njim baratati kad je još toplo.
Ako se ohladi staviti ga na 1 minutu u mikrovalnu ili zamotanog u foliju u pećnicu i problem je riješen.
5.
Kore peći vrlo kratko, 3-4 minute (ovisi o pećnici) na 160 stupnjeva.
Čim dobiju laganu žućkastu boju gotove su.
6.
Krema
7.
Brašno pomiješati sa 5 dcl mlijeka - paziti da nema grudica.
Šećer lagano pržiti u karamel.
8.
Kada se šećer isprži zaliti ga sa 7 dcl mlijeka i miješati dok se sve ne istopi.
9.
Vruće mlijeko sjediniti sa mješavinom brašna i mlijeka i sve zajedno kuhati dok se ne zgusne.
Ja to radim u mikrovalnoj - 5 minuta, zatim promješam pa opet 3-4 minute.
Gotova smjesa mora nalikovati na puding, ne smije biti gušća.
U vruću kremu - naglašavam u vruću kremu - dodati maslac i sve izmiksati, najbolje
rješenje je štapni mikser.Možda će se činiti da je krema premekana ali nije, tako treba biti.
10.
Toplu kremu savjetujem podijeliti u četiri zdjelice da bi bili sigurno da ćemo ih ravnomjerno razmazati po korama.
11.
Krema je još topla i odmah početi sa slaganjem kolača.
12.
Gornju koru lagano pritisnuti, nije je potrebno s ničim opteretiti.
13.
Za glazuru otopiti maslac, dodati čokoladu i kad se otopi dodati ulje. Dobro promješati.
Ja čokoladnu glazuru protisnem kroz sitno cjedilo da razbijem eventualne grudice i zatim je prelijem po površini kolača.
14.
Tepsiju staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći.
Posluživanje
Preporuka je da kolač prije konzumiranja barem pola sata izvadite iz hladnjaka da malo "otpusti" - okusi tada više dolaze do izražaja.
I nemojte misliti da je to jako komplicirano, nije...Bitno je da korice ispečete prije (a to ide jako brzo) i da se krema još mlaka razmazuje.
Ispadne zgodno, korice i krema su skoro iste boje....
coolinarika.com