Jedna od starih klasika. Odlična reform torta.


Sastojci

10 bjelanjaka ♥za BISKVIT♥
30 dag šećera u prahu
30 dag mljevenih oraha
2 velike žlice oštrog brašna*


♥FILA-KREMA♥
10 žumanjaka
20 dag šećera u prahu (sitno samljeti kristal)*
4 rebra čokolade
25 dag maslaca
3 žlice ake crne kave
1 Vanilin šećer Dolcela (ili burbon)

♥ za ukrasavanje*♥
15 dag čokolade



1 dcl slatkog vrhnja
mljeveni orasi za oko torte
malo grubo sjeskanih oraha

Priprema
1.

BISKVIT: Bjelanjke i šećer istucite u čvrsti snjeg, zatim postepeno dodavati lagano orahe i 2 žlice brašna i umješati drvenom žlicom polako.. nekad umjesto brašna dodam u zamjenu krušne mrvice...ali sam znala napraviti i bez dodatka brašna samo šećer snijeg od bjelanjaka i mljeveni orasi...isto ispadne dobro..

Peci u kalupu 26 cm cca 20 min. na 180°C ovisi o pećnici.

Kad se biskvit ohladi narezati na 4 -5 kora sa oštrim dugim nožem ili specijalnim nožem rezačem za torte.. Ili ispeći svaki okrugli list (možete i 3-4 lista kako vam lakše jer kad se stopi sa kremom listovi su tako mekani da se i ne osjeti) I posebno i ohladiti..u početku je najbolje svaki list koricu ispeći posebno..no ja sam s vremenom počela peći odjednom i nakon što sam ili s nožem dugim za pršut ili ovim rezačem za tortu..pecem biskvit odjednom. i imam široku špahtlu ali i s masnim papirom nježno prenesem okrugle listove.
2.

KREMA: Žumanjke izmješati sa šećerom u prahu ili ako nemate sameljite obični kristal šećer na mlinčić za kavu i prosijte..Dodati čokoladu, staviti na paru i kuhati lagano tj. neprestano miješati . Skinuti kremu sa štednjaka i staviti kavu. i kremu ohladiti. 



Izmješati mpjenasto maslac (znam nekad pomješati pola margarina pola maslaca ili dio zamljeniti sa tučenim slatkim vrhnjem) dok se krema ne počne gusnuti.

U hladno umiješamo zmiksani maslac

Zatim ohlađene listove premaži kremom ..staviti jedan na drugi izvana omazati kremom i gore te ukrasi po želji sa mljevenim i grubo mljevenim orasima..a ponekad stavim čokoladnu glazuru sa slatkim vrhnjem i šlagom kao ganasche ili glazuru kao ovdje u mađarici više o glazuri i okolo ukrasim sa mljevenim orasima ili grubo samljevenim propečenim na tavi lješnjacima ili kak se kaže tostiranim.

Radila sam više puta ovu tortu na traženje i sa lješnjacima..a ponekad i kao duguljasti kolač.
coolinarika.com
Filed under  |