Od makovnjače očekujem obilje maka, te sam od jedan obični recept za
makovnjaču,preoblikovala da to i doslovno bude obilje maka.
Sastojci
Tijesto
1 vrećica suhog kvasca
400g brašna mekanog
50g šećera
2 jaja
80g rastopljenog maslaca
1/8 litre mlijeka
malo soli
korica od pola limuna
Nadjev
400g samljevenog maka
150g šećera
1 vanil šećer
4 žlice meda
1 dcl mlijeka
1 žličica cimeta
ribana kora od jednog limuna
50 g grožđica
1 žličica cimeta
ribana kora od jednog limuna
50 g grožđica
Priprema
1. Kvasac i žličicu šećera otopiti u 5 žlica mlakog mlijeka, ostaviti na toplom 15 min. Brašno prosijte u posudi dodajte sol, jaja šećer preostalo mlijeko rastopljeni maslac i uzdignuti kvasac i dobro izmješajte.Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu 50 min.
1. Kvasac i žličicu šećera otopiti u 5 žlica mlakog mlijeka, ostaviti na toplom 15 min. Brašno prosijte u posudi dodajte sol, jaja šećer preostalo mlijeko rastopljeni maslac i uzdignuti kvasac i dobro izmješajte.Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu 50 min.
Kad se digne podijelite ga na dva dijela.
svaki dio posebno stavite na pobrašnjenu dasku i razvučete na debljinu 1/2 cm
namažite polovicom nadjeva, zavijte, položite na namašten lim i ostavite još 10 minuta da se diže. Namažite ih jajetom i pecite u štednjaku na temperaturi od 200¨ 40 min
svaki dio posebno stavite na pobrašnjenu dasku i razvučete na debljinu 1/2 cm
namažite polovicom nadjeva, zavijte, položite na namašten lim i ostavite još 10 minuta da se diže. Namažite ih jajetom i pecite u štednjaku na temperaturi od 200¨ 40 min
2. Nadjev
Izmješajte mak, šećer, vanil šećer, med, cimet i ribanu limunovu koricu.Mlijeko stavite da prokuha i njime
prelijete mak i dobro promiješajte.Dodajte grožđice i ohladite.
3. Kad izvadite makovnjaču iz pećnice prekrijte ju navlaženom kuhinjskom krpom i tako nek se ohladi, korica će biti meka i soćnija
Posluživanje
Hrvatska makovnjača! Možda mi je mama često davala mak kad sam bila dijete pa sam sad navikla pa mi maka nikad dosta.
Izmješajte mak, šećer, vanil šećer, med, cimet i ribanu limunovu koricu.Mlijeko stavite da prokuha i njime
prelijete mak i dobro promiješajte.Dodajte grožđice i ohladite.
3. Kad izvadite makovnjaču iz pećnice prekrijte ju navlaženom kuhinjskom krpom i tako nek se ohladi, korica će biti meka i soćnija
Posluživanje
Hrvatska makovnjača! Možda mi je mama često davala mak kad sam bila dijete pa sam sad navikla pa mi maka nikad dosta.