Hrvatska makovnjača!


Od makovnjače očekujem obilje maka, te sam od jedan obični recept za
makovnjaču,preoblikovala da to i doslovno bude obilje maka.


Sastojci
Tijesto
1 vrećica suhog kvasca
400g brašna mekanog
50g šećera
2 jaja
80g rastopljenog maslaca
1/8 litre mlijeka
malo soli
korica od pola limuna

Nadjev
400g samljevenog maka
150g šećera
1 vanil šećer
4 žlice meda



1 dcl mlijeka
1 žličica cimeta
ribana kora od jednog limuna
50 g grožđica

Priprema

1. Kvasac i žličicu šećera otopiti u 5 žlica mlakog mlijeka, ostaviti na toplom 15 min. Brašno prosijte u posudi dodajte sol, jaja šećer preostalo mlijeko rastopljeni maslac i uzdignuti kvasac i dobro izmješajte.Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu 50 min. 
Kad se digne podijelite ga na dva dijela.
svaki dio posebno stavite na pobrašnjenu dasku i razvučete na debljinu 1/2 cm
namažite polovicom nadjeva, zavijte, položite na namašten lim i ostavite još 10 minuta da se diže. Namažite ih jajetom i pecite u štednjaku na temperaturi od 200¨ 40 min 

2. Nadjev
Izmješajte mak, šećer, vanil šećer, med, cimet i ribanu limunovu koricu.Mlijeko stavite da prokuha i njime 



prelijete mak i dobro promiješajte.Dodajte grožđice i ohladite.
3. Kad izvadite makovnjaču iz pećnice prekrijte ju navlaženom kuhinjskom krpom i tako nek se ohladi, korica će biti meka i soćnija

Posluživanje
Hrvatska makovnjača! Možda mi je mama često davala mak kad sam bila dijete pa sam sad navikla pa mi maka nikad dosta.