Cimet puzici sa marcipanom i jabukom


Za dizano tijesto
-100 g maslaca
-3 dl mlijeka
-50 g svjezag kvasca
-1 jaje
-100 g suhih grozdjica
-1 zlicica soli
-100 g secera
-550 g + 3 zlice brasna

Nadjev
-75 g maslaca
-150 g smedjeg secera ( smanjila sam kolicinu na 120 g )
-1 zlica cimeta
-250 g marcipana
-3 srednje velike jabuke

Glazura
-150 g secera u prahu + malo vode

Priprema
Mlako mlijeko uliti u zdjelu u kojoj cete mjesiti tijesto. Dodati istopljen maslac, zatim kvasac i promjesajte da se kvasac otopi. Jaje viljuskom malo umutiti i 



dodati u mlijeko zajedno sa grozdjicima, secerom i soli. Umjesati 550 g brasna i mjesiti tijesto tako dugo dok ne dobijte mekano i elasticno tijesto. Ako je tijesto previse ljepljivo, dodajte jos malo brasna. Meni je trebalo jos 3 zlice.
Pokriti i ostaviti na mlakom mjesto na uzrasta 1 sat.

Tijesto istresti na radnu povrsinu posutu sa malo brasna. Valjkom istanjiti tijesto na velicinu oko 50x30 cm.
Smjesu za nadjev ( maslac, secer i cimet ) dobro izmjesajte i premazite preko tijesta. Naribati marcipan a zatim i jabuke preko razvucenog tijesta. Tijesto zarolati kao roladu. Isjeci na 5 cm siroke puzice. Ja sam dobila 16 komada.

Veliku tepsiju od rerne prekriti papirom za pecenje i redati isjecene puzice. Ostaviti na mlakom mjestu oko 1/2 sata da se odmaraju. Bice dosta mjesta izmedju njih, ali nakon pola sata tijesto cese sastaviti.
Peci na 200*C ( topli zrak/ventilacija) ili na 220*C ( obicna rerna ), oko 15 - 20 min. Ako vam 



pocne tamniti odozgo, prekrijete sa jednim listom papira za pecenje.
Ohladiti na resetki i premazati sa glazurom.
Secer za glazuru prosijte i polako dodajte malo vode. Mjesajte da dobijete glatku masu koja blago spada sa vrha zlice.

Posluživanje
Danci ovu vrstu tijesta nadjevaju samo sa smjesom od maslaca, secera i cimeta i peku ih razmaknute na velikom ravnom plehu. Tako mi budu dosta suhi, pogotovo dan poslije. A kako je ovo dosta velika porcija, odlucila sam preko prvobitnog nadjeva naribati marcipan i jabuke i peci ih u tepsiji kako bi bili jedni do drugih. Dobila sam izuzetno mekane i socne puzici koji su isto takvi i kad prenoce.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • KROASANI! SVIMA USPJEVAJU, TOPE SE U USTIMA. Ja obožavam krosane, ma sva testa,ali ne volim kad moram satima da se motam oko njih,ovo je jedno od mnogih, b… Saznaj više
  • Košnice. Na moj način. Sastojci za tijesto 250 g Pšenično glatko brašno Podravka 1/2 kašičice soli 70 ml vode 70 ml mlijeka 1 kašičica kvasca 1 kašičica še… Saznaj više
  • ŠARENE KIFLICE Fine slatke, sarene i socne kiflice. Moja djeca su ih uvijek obozavala a gosti uvijek prijatno iznenadjeni ovim slatkim malim kiflicama. SASTOJCIT… Saznaj više
  • LISNATA ROLADA. SASTOJCI Fil za 2 rolade 5 jaja 20 dag šećera 20 dag oraha 1 vanilin šećer korica jednog limuna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).… Saznaj više
  • MINI ŠTRUDLICE SA BRESKVAMA. Jelo mi se nešto slatko, prvo sam mislila da pravim štrudlu sa orasima, mrzelo me da meljem orahe, i kad videh ovaj recept na internetu, znala sam d… Saznaj više
  • KROFNE-ŠUPLJE. MOJA SVEKRVA IH NAJBOLJE PRAVI. Volim kad sam na godišnjem odmoru kod nje u Makedoniji,a ujutru me probudi miris krofni mmm :)) SASTOJCI500 ml ml… Saznaj više
  • TIK-TAK FRITULE. Brzo su gotove, još brže nestanu … SASTOJCI Tijesto • 1 srednja jabuka • 2 dl kiselog vrhnja • 1 jaje • 1 ribana korica limuna • 5 dag (3 žlic… Saznaj više
  • CINNAMON ROLLS SASTOJCI:Za tijesto: 1 Prašak za puding vanilin 40 g šećera 500 ml mlijeka 2 Kvasac instant 30 g šećera 100 ml mlake vod… Saznaj više
  • ROLNICE OD SLATKOG SIRA I LIMUNA Odmah me privukao recept radi jednostavih sastojaka, a sa sirom i limunom nema greške ;) Kako samo mirišu.... navalite :)Sastojci:Tijesto:600 g g… Saznaj više
  • SAVIJAČA OD LISNATOG TIJESTA I JABUKA. KAO DUŠA! Lisnatim tijestom može se načiniti izvrsna brza savijača. Neobičan detalj recepta jesu razmrvljene piškote koje uz nadjev raspoređujemo po lisn… Saznaj više