Ovo je omiljeni kolač moga malog sina. Vrlo je sočan i dopašće se i onima koji ne vole suve kolače. Recept je iz knjige "Dr Oetker – čokoladni kolači".
Sastojci
Za testo:
· 150g mlečne ili čokolade za kuvanje
· 250g maslaca ili margarina
· 200g šećera
· 1 pakovanje vanilin šećera
· Prstohvat soli
· 4 jaja
· 200g pšeničnog brašna
· 100g gustina
· 30g kakao praha
· 4 ravne kašičice praška za pecivo
· 3 kašike mleka
Za preliv:
· 100g mlečne ili čokolade za kuvanje
· 1 kašičica ulja
Priprema
Za pripremu testa, izlomiti čokoladu na male komade. U posudi sa oblim dnom mešati mikserom maslac ili margarin, najvećom brzinom, dok ne postane mekan i gladak. Postepeno umešati šećer, vanilin šećer i so. Mešati sve dok se ne dobije kompaktna masa. Umešati jaja jedno po jedno (za svako jaje oko pola minuta).
Prosejati brašno sa gustinom, kakaom i praškom za pecivo, dodati polako, u dva navrata, i srednjom brzinom umešati naizmenično sa mlekom. Na kraju dodati izlomljenu čokoladu. Testo sipati u pravougaoni kalup (25×11cm, podmazan i posut brašnom) i poravnati. Kalup
staviti u pećnicu na rešetku i peći na 180 stepeni, sve ukupno oko 65 minuta. U toku pečenja, posle 15 minuta, kolač zaseći vrhom noža po dužini 1cm duboko.
Kada je kolač pečen ostaviti ga u kalupu oko 10 minuta, onda ga izvaditi i staviti na kuhinjsku rešetku da se ohladi.
Za pripremu preliva, grubo izlomiti čokoladu i mešati je zajedno sa uljem u maloj posudi nad parom na umerenoj temperaturi dok ne postane glatka, ostaviti da se malo ohladi i time premazati ohladjeni kolač.
· 4 ravne kašičice praška za pecivo
· 3 kašike mleka
Za preliv:
· 100g mlečne ili čokolade za kuvanje
· 1 kašičica ulja
Priprema
Za pripremu testa, izlomiti čokoladu na male komade. U posudi sa oblim dnom mešati mikserom maslac ili margarin, najvećom brzinom, dok ne postane mekan i gladak. Postepeno umešati šećer, vanilin šećer i so. Mešati sve dok se ne dobije kompaktna masa. Umešati jaja jedno po jedno (za svako jaje oko pola minuta).
Prosejati brašno sa gustinom, kakaom i praškom za pecivo, dodati polako, u dva navrata, i srednjom brzinom umešati naizmenično sa mlekom. Na kraju dodati izlomljenu čokoladu. Testo sipati u pravougaoni kalup (25×11cm, podmazan i posut brašnom) i poravnati. Kalup
staviti u pećnicu na rešetku i peći na 180 stepeni, sve ukupno oko 65 minuta. U toku pečenja, posle 15 minuta, kolač zaseći vrhom noža po dužini 1cm duboko.
Kada je kolač pečen ostaviti ga u kalupu oko 10 minuta, onda ga izvaditi i staviti na kuhinjsku rešetku da se ohladi.
Za pripremu preliva, grubo izlomiti čokoladu i mešati je zajedno sa uljem u maloj posudi nad parom na umerenoj temperaturi dok ne postane glatka, ostaviti da se malo ohladi i time premazati ohladjeni kolač.
Ostaviti glazuru da se stvrdne.
coolinarika.com
coolinarika.com