VEĆ DRUDI PUTA OVE SEDMICE NA MOM STOLU.
Sastojci
6 bjelanjaka-čvrsti snijeg
200g. Šećera ( kristal)
2 Vanilin šećera Dolcela
2 žlice jabučnog octa ili soka od limuna
50g. Glatkog brašna Podravka
50g. Gussnela Dolcela (gustina)
100g. Kokosova brašna Dolcela
1/2 Praška za pecivo Docela
za mliječni preljev
250ml. hladnog mlijeka
za žutu -puding kremu
6 žumanjaka
15 žlica Šećera ( kristal)
2 Vanilin šećera Dolcela
3 Pudinga vanilin Dolcela
3 žlice-gustina- Gussnela Podravka
3 žlice Kokosova brašna Dolcela
1l. mlijeka
200g. margarina za kreme s okusom slatkog vrhnja
za ukrašavanje kokosovo brašno i listići badema po želji
Priprema
1.
pripremite bijeli biskvit
pažljivo razdvojite bjelanjke od žumanjaka,jer će se bjelanjci teško mutiti ako se i mali dio žumanjka pomiješa sa bjelanjcima.umutite bjelanjke u čvrsti snijeg,postupno dodajući šećer i vanilin šećer,kad ste dodali sav šećer i kad je snijeg dobro čvrst,lagano dodajte jabučni ocat ili limunov sok,brašno i gustin pomiješajte sa praškom za pecivo,dodajte kokosovo brašno pa sve lagano izmiješajte drvenom kuhinjskom žlicom.
2.
kalup za pečenje kolača,(24x40cm.)premažite maslacem i poprašite sa brašnom(višak istresite iz kalupa),stavite bijelu biskvitnu koru i pecite na 180 stupnjeva-20 minuta.
vruću bijelu biskvitnu koru prelijte s hladnim mlijekom i ostavite da se hladi.
3.
pripremite žutu-puding kremu
mutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom da se žumanjci zapjene.puding-prah od vanilije,gustin,i -200 ml. hladnog mlijeka,dobro izmiješajte,a ostatak mlijeka-800ml.
stavite na vatru da zakipi,sklonite,dodajte umućene žumanjke i smjesu od pudinga i gustina u vrelo mlijeko,
vratite na laganu vatru i kuhajte i miješajte pjenjačom,pazite da vam se ne stvore grudice.kada ste dobili lijepu i kompaktnu puding smjesu,prohladite,uz stalno miješanje da vam se na vrhu ne stvori korica ili (AKO NEMATE VREMENA ILI RADITE DRUGI POSAO,PREKRIJTE POSUDU SA PROZIRNOM FOLIJOM).
4.
u mlaku kremicu dodajte margarin za kreme(s okusom slatkog vrhnja) KOKOSOVO BRAŠNO I SVE IZMIKSAJTE.
kremu stavite na ohlađeni bijeli biskvit,ukrasite sa kokosovim brašnom,dobro ohladite.
3 žlice-gustina- Gussnela Podravka
3 žlice Kokosova brašna Dolcela
1l. mlijeka
200g. margarina za kreme s okusom slatkog vrhnja
za ukrašavanje kokosovo brašno i listići badema po želji
Priprema
1.
pripremite bijeli biskvit
pažljivo razdvojite bjelanjke od žumanjaka,jer će se bjelanjci teško mutiti ako se i mali dio žumanjka pomiješa sa bjelanjcima.umutite bjelanjke u čvrsti snijeg,postupno dodajući šećer i vanilin šećer,kad ste dodali sav šećer i kad je snijeg dobro čvrst,lagano dodajte jabučni ocat ili limunov sok,brašno i gustin pomiješajte sa praškom za pecivo,dodajte kokosovo brašno pa sve lagano izmiješajte drvenom kuhinjskom žlicom.
2.
kalup za pečenje kolača,(24x40cm.)premažite maslacem i poprašite sa brašnom(višak istresite iz kalupa),stavite bijelu biskvitnu koru i pecite na 180 stupnjeva-20 minuta.
vruću bijelu biskvitnu koru prelijte s hladnim mlijekom i ostavite da se hladi.
3.
pripremite žutu-puding kremu
mutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom da se žumanjci zapjene.puding-prah od vanilije,gustin,i -200 ml. hladnog mlijeka,dobro izmiješajte,a ostatak mlijeka-800ml.
stavite na vatru da zakipi,sklonite,dodajte umućene žumanjke i smjesu od pudinga i gustina u vrelo mlijeko,
vratite na laganu vatru i kuhajte i miješajte pjenjačom,pazite da vam se ne stvore grudice.kada ste dobili lijepu i kompaktnu puding smjesu,prohladite,uz stalno miješanje da vam se na vrhu ne stvori korica ili (AKO NEMATE VREMENA ILI RADITE DRUGI POSAO,PREKRIJTE POSUDU SA PROZIRNOM FOLIJOM).
4.
u mlaku kremicu dodajte margarin za kreme(s okusom slatkog vrhnja) KOKOSOVO BRAŠNO I SVE IZMIKSAJTE.
kremu stavite na ohlađeni bijeli biskvit,ukrasite sa kokosovim brašnom,dobro ohladite.
coolinarika.com