SASTOJCI:
Fil sa šljivama:
• oko 500 g šljiva
• 4 žlice šećera
• 4 žlice džema od šljiva
• 4 žlice pšeničnog griza
• 40 g margarina
• 1 vanilija šećer
• 20 g čokolade
• po ukusu cimeta
Krema:
• 900 ml mlijeka
• 3 pudinga od vanilije
Fil sa šljivama:
• oko 500 g šljiva
• 4 žlice šećera
• 4 žlice džema od šljiva
• 4 žlice pšeničnog griza
• 40 g margarina
• 1 vanilija šećer
• 20 g čokolade
• po ukusu cimeta
Krema:
• 900 ml mlijeka
• 3 pudinga od vanilije
• 7 žlica šećera
• 200 g margarina
• 250 ml vrhnja za šlag
Dodatni sastojci:
• 32 kom petit keksa
• 200 ml vrhnja za šlag
• malo bijele čokolade
PRIPREMA:
Narezane šljive (ja sam koristila smrznute) i šećer kratko prodinstati, pa dodati džem od šljiva i pšenični griz. Miješati cijelo vrijeme, dok krema ne dobije gustinu.
Maknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin, kao i cimet, po ukusu (može i bez)! Ohladiti! U pleh staviti 16 komada petit keksa, pa preko staviti fil sa šljivama. Preko staviti red petit keksa (16 komada)!
Krema: Pripremiti puding od vanilije, pa kad je gotov, maknuti sa vatre. Dodati margarin, pa sve izmiksati.
Ohladiti, pa dodati i umućeno vrhnje. Sve dobro izmiksati, pa premazati preko keksa.
Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom, naribati čokoladu, pa rezati na komade.
recepti-svijeta.com
• 250 ml vrhnja za šlag
Dodatni sastojci:
• 32 kom petit keksa
• 200 ml vrhnja za šlag
• malo bijele čokolade
PRIPREMA:
Narezane šljive (ja sam koristila smrznute) i šećer kratko prodinstati, pa dodati džem od šljiva i pšenični griz. Miješati cijelo vrijeme, dok krema ne dobije gustinu.
Maknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin, kao i cimet, po ukusu (može i bez)! Ohladiti! U pleh staviti 16 komada petit keksa, pa preko staviti fil sa šljivama. Preko staviti red petit keksa (16 komada)!
Krema: Pripremiti puding od vanilije, pa kad je gotov, maknuti sa vatre. Dodati margarin, pa sve izmiksati.
Ohladiti, pa dodati i umućeno vrhnje. Sve dobro izmiksati, pa premazati preko keksa.
Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom, naribati čokoladu, pa rezati na komade.
recepti-svijeta.com