SASTOJCI
biskvit6 jaja
150 g šećera
20 g kakaa
60 g brašna
40 g istopljenog putera
preliv
2 kašike šećera
50 ml vode
1 vanilin šećer
2 kašike ruma
krema
180 ml vrhnja za šlag
170 g čokolade za kuhanje
1 kašika ruma
1 vrećica Nescafe Cappuccina
glazura
130 g čokolade za kuhanje
60 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA
Biskvit
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutite u čvrst snijeg; postepeno dodavati šećer. Zatim dodati i jedno po jedno žumance, miksati svo vrijeme.
Dodati i istopljeni puter.Na kraju dodajte kakao i brašno, pa sjedinite. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela, pa sipajte u veliki pleh, obložen papirom za pečenje. Peći na 200 C, 10-tak minuta. Na isti način pripremite i drugu polovinu smjese. Pečen biskvit ostavite da se ohladi. Zatim presjecite oba biskvita popola, tako da dobijete 4 jednaka dijela.
Sirup
Prokuhajte vodu, šećer i vanilin šećer, pa dodajte rum. Svaku koru premažite sirupom.
Krema: Vrhnje prokuhajte, pa prelijte preko izlomljene čokolade. Dobro izmješajte, dodajte rum i Cappuccino, pa izmiksajte. Ostavite u frižider da se ohladi i stegne. Podijelite na 4 dijela. Na tacnu stavite prvu koru, premažite filom.
Zatim poklopite drugom korom. Opet premažite filom, pa poklopite trećom korom. I treću koru premažite filom, pa poklopite četvrtom korom. Četvrtu koru poklopite nečim, pa ostavite
10-tak minuta. Zatim premažite preostalom kremom.
Zagrijati vrhnje, pa preliti preko izlomljene čokolade. Izmješati, pa ostaviti da se ohladi. Premazati glazurom. Kad se glazura stegne, rezati na parčad!
coolinarika.com
Sirup
Prokuhajte vodu, šećer i vanilin šećer, pa dodajte rum. Svaku koru premažite sirupom.
Krema: Vrhnje prokuhajte, pa prelijte preko izlomljene čokolade. Dobro izmješajte, dodajte rum i Cappuccino, pa izmiksajte. Ostavite u frižider da se ohladi i stegne. Podijelite na 4 dijela. Na tacnu stavite prvu koru, premažite filom.
Zatim poklopite drugom korom. Opet premažite filom, pa poklopite trećom korom. I treću koru premažite filom, pa poklopite četvrtom korom. Četvrtu koru poklopite nečim, pa ostavite
10-tak minuta. Zatim premažite preostalom kremom.
Zagrijati vrhnje, pa preliti preko izlomljene čokolade. Izmješati, pa ostaviti da se ohladi. Premazati glazurom. Kad se glazura stegne, rezati na parčad!
coolinarika.com