Macaronsi.


KOLAČIĆI TOLIKO DOBRI DA IH VEĆ TREĆI PUT PRAVIM U SEDMICI.

Sastojci
50 g orašastih plodova ili sjemenki
50 g šećera u prahu
40 g bjelanjaka
40 g šećera
prstohvat soli
par kapi limunovog soka

Priprema
1.
24 sata prije nego što ćete praviti macaronse odvojite bjelanjke od žumanjaka i ostavite ih nepokrivene na sobnoj temperaturi, npr. na kuhinjskom pultu.
Za 40 g bjelanjaka trebat će vam jedno veliko domaće jaje ili dva vrlo mala jaja.
2.
Nakon što su bjelanjci odstajali izvažite ih.
Izvažite orašaste plodove i šećer u prahu.
Pomiješajte ih i u multipraktiku sameljite u sitan, fini prah. Meljite u intervalima da vam bademi (ili izabrani orašasti plodovi) ne bi pustili masnoću. Morate dobiti fini, nježni prah bez sitnih komadića badema i bez masnoće - prozračan kao na slici.
Ako koristite boje u prahu dodajte ih u ovom koraku zajedno sa šećerom u prahu.
3.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i par kapi limonovog soka pa ih miksajte na 



srednjoj brzini dok se ne zapjene. Kad se zapjene pojačajte brzinu na najjače i u tri navrata dodajte šećer.
Miksajte dok ne dobijete gladak i sjajan snijeg koji ostavlja tek malo savijene vrhove kad podignete metlice iz zdjele.
Ako koristite tekuće ili gel boje dodajte ih pred kraj miksanja u željenoj količini.
Snijeg ne treba i ne smije biti čvrsto izbijen! Mora biti gladak, sjajan a kad se podignu metlice od miksera vrh se treba lagano saviti.
4.
Sada bjelanjcima dodajte pripremljenu smjesu od orašastih plodova i šećera u prahu. Miješajte mekanom gumenom/silikonskom lopaticom kao da preklapate, odozdo prema gore.
Na kraju trebate dobiti smjesu koja teče kao lava - kao na slici.
Macaronnage je najosjetljiviji dio postupka i zaslužan za uspjeh ili neuspjeh macaronsa. Ako premalo izmiješate smjesu bit će pregusta pa će macaronsi prilikom pečenja pucati a ako previše izmiješate dobit ćete tekuću smjesu nalik onoj za palačinke od koje nećete moći oblikovati macaronse jer će se razlijevati umjesto da zadrže oblik.
5.
Pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom ili jednostavno bez nastavka. Istisnite smjesu u promjeru oko 3 cm, s malim razmakom jer će se smjesa još malo raširiti.
6.
Ostavite macaronse neka se suše na zraku minimalno 60 minuta, u hladnijim danima i duže. Kada ih dodirnete i smjesa vam se više ne lijepi za prst nego se napravila čvrsta, suha opna spremni su za pečenje.
7.
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva (vi s jačim/novijim pećnicama na 140 - 150 stupnjeva) i kada je dobro zagrijana pecite macaronse 14 minuta.
U 7. minuti pečenja okrenite lim tako da onaj dio što je bio do vrata pećnice sad bude do kraja da bi se svi macaronsi 



ravnomjerno spekli. Pratite ih i pazite da ne potamne.
Temperaturu pećnice prilagodite sebi ali nemojte smanjivati vrijeme pečenja, macaronsi se moraju speći do kraja.
8.
Kad su se macaronsi spekli pustite ih da se u potpunosti ohlade na limu prije nego ih odlijepite od papira.
Na slici su pravilno pečeni macaronsi
9.
Za čokoladne macaronse zamijenite 5 g šećera u prahu sa 5 g kakaa.
10.
NAPOMENE:
Bilo bi dobro da je prostorija u kojoj radite macarons stalno topla, tako će bjelanjci bolje ostariti i bit će spremni za rad a i gotovi macarons će se brže sušiti.
Tekuće boje i arome dodajte pred kraj miksanja bjelanjaka a boje u prahu prosijte zajedno sa šećerom u prahu i orašastim plodovima
Od ove količine dobit ćete 8 - 10 spojenih kolačića, ovisno o veličini. To je za početnike dovoljno - kad svladate sve korake i dobijete prve uspješne macaronse možete udvostručiti ili utrostručiti mjeru.
Duljina miksanja bjelanjaka i broj preklapanja smjese rastu kako povećavate količinu sastojaka.
11.
Mala škola macaronsa :)
Posluživanje
Ove predivne kolačiće možete zamrznuti spojene filom ili nespojene a i čuvati u hladnjaku do tjedan dana u zatvorenoj kutiji.

Macaronsi s vremenom postaju još bolji.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • OBLATNE S BANANKOM II. Sastojci Potrebno 50 dag šećera 2 dl vode 25 dag keksa (mljevenog) 25 dag oraha (mljevenih) 25 dag margarina (adsbygoogle = window.adsbygoo… Saznaj više
  • NAJSOČNIJI MUFFINI KOJE SAM IKADA PROBALA. ZNAM DA IMA STOTINU RECEPATA ZA MUFFINE, ALI OVO SU NAJSOČNIJI KOJE SAM IKADA PROBALA. SASTOJCI 90 gr brašna 250 gr putera 200 gr čokolade za kuhan… Saznaj više
  • PIRAMIDE OD PLAZMA KESA SA ČOKOLADOM. GOTOVE ZA DVADESETAK MINUTA. Sastojci Za testo: 400 g mlevenog plazma keksa 360 g šećera 4 kašike kakaa 8 kašika mleka 2 vanilin šećera 200 g marga… Saznaj više
  • MEKANI ČOKOLADNI KEKSI. Nakon što ih probate više nikada nećete poželjeti druge kekse. Sastojci 4 ½ šolje brašna 2 kašičice sode bikarbone ½ šolje putera sobne temperature… Saznaj više
  • KNEDLE SA DŽEMOM! Knedle umjesto šljivama ili marelicama uvijek možete puniti džemom i uživati u njima tokom cijele godine. Sastojci 650 gr krompira 600 gr brašna 50… Saznaj više
  • KOCKASTI PUDING. Ovo je moj recept kako ja pravim ovaj puding. Sastojci puding cokolada 2 kesice puding cokolada 500 ml lmlijeka 5 kasika secera 1 kesica zelat… Saznaj više
  • KREMASTE ČOKOLADNE KOCKE! Čokoladne kocke koje se prosto tope u ustima. U njima će sigurno uživati i veliki i mali. Sastojci 1 ½ šolja šećera 16 marshmallow bombona 2/3 šolj… Saznaj više
  • JOGURT PRALINE! ...vise kao idejica za brze i prefine pralinice…moji su se odusevili… ...stavite svoj omiljeni jogurt u cokoladu i uzivajte… Sastojci Praline 150 -… Saznaj više
  • BANANKO TROKUTI. Ovi trokuti će sigurno razveseliti vaše mališane, a ni odrasli im ne mogu odoljeti… SASTOJCI • 300 g šećera • 250 g čokolade za kuhanje • 250 g … Saznaj više
  • Čokoladne oblatne. Spremne za svega 20 minuta! OVAKVE OBLATNE PRAVIM SKORO SVAKE SEDMICE. Savršene su i ponekad ih napravim umjesto palačinaka. Brza priprema,a dobije se mnogo oblatni. SASTOJCI… Saznaj više