NE VOLIM SUHE KOLACE ALI OVAJ KUGLOF JE JAKO SOCAN I UKUSAN DA NE MOGU DA MU ODOLIM, SAVRSEN UZ POPODNEVNU KAFICU ILI SOLJU OMILJENOG CAJA.
Sastojci
750 gr smrznutih visanja
300 gr putera sobne temperature
1 vanilin secer
300 gr secera
6 jaja
300 gr brasna
3 kasicice praska za pecivo
4 kasike kakaa
3 kasike mlijeka
3 kasike kokosa
3 kasike mlijeka
750 gr smrznutih visanja
300 gr putera sobne temperature
1 vanilin secer
300 gr secera
6 jaja
300 gr brasna
3 kasicice praska za pecivo
4 kasike kakaa
3 kasike mlijeka
3 kasike kokosa
3 kasike mlijeka
glazura
150 ml slatkog vrhnja
150 gr crne cokolade
1/2 kasike kokosovog ulja
proprzeni kokos
Priprema
1.
visnje staviti da se odmrznu i ostaviti da se dobro ocijede.
Rernu zagrijati na 175°,kalup za kuglogf premazati puterom i posuti brasnom.
2.
U zdjelu staviti omeksan puter, vanilin secer i secer i mikserom mutiti 5-7 minuta da se dobije kremasta smjesa. Dodavati jedno po jedno jaje i poslije svakog fino umutiti mikserom. Dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i kratko umutiti samo da se sve sjedini. Smjesu podijeliti na 2 dijela. U jedan dio umijesati kakao i 3 kasike mlijeka, u drugi kokos i mlijeko. Na dno kalupa staviti pola bijele smjese, preko pola crne i onda pola visanja, zatim ponovo bijelu smjesu, pa crnu i na kraju ostatak visanja (malo ih utisnuti prstom u tijesto). Peci 55-60 min (provjeriti cackalicom
da li je peceno,po potrebi produziti pecenje). Pecen kuglof izvaditi iz rerne, ostaviti kratko da se prohladi pa ga iizvaditi iz kalupa na zicu za hladjenje i ostaviti da se potpuno ohladii.
3.
U serpicu staviti vrhnje i kokosovo ulje,zagrijati pa maknuti sa ringle i dodati nasjeckanu cokoladu. Ostaviti 5 minuta da stoji pa promijesati da se dobije fina, sjajna smjesa. Ispod zice za hladjenje staviti komad papira za pecenje, kuglof preliti glazurom i posuti kokosom proprzenim na suhoj tavi.
coolinarika.com