KAKO UKISELITI KUPUS


Odličan izvor vitamina C, omiljena zimska salata i neizostavna zimnica pravih domaćina - domaći kiseli kupus

Pored žitarica i krompira, kupus je namirnica koja se najviše koristi u ishrani. Ovo izuzetno zdravo povrće je najbolje kiseliti kada je najveća ponuda, a to je u novembru.

Za kiseljenje kupsa u većim količinama je najbolje nabaviti bure sa slavinom pri dnu kako bi pretakanje bilo olakšano. Pored kupusa, potrebna je i so, kao i 


kamen ili teži predmet čime bi se glavice držale pod pritiskom.

Poželjno je da količina kupusa bude jednaka polovini zapremine bureta. Količina soli koja se koristi priliokom kiseljenja je 3% u odnosu na zapreminu bureta.

Za dobar kiseo kupus je bitno da su glavice zdrave, pa tako pre nego što kupus stavite u bure, očistite oštećene listove. Glavice zasecite na korenu sa donje strane u obliku krsta, a zatim ih slažite što dublje i što bliže jednu drugoj. Važno je da kupus bude složen što gušće. Sve vreme vodite računa da ulaz u slavinu bude između kupusa zbog kasnijeg pretakanja.

U toploj vodi razmutite so i prelijte kupus. Količina vode bi trebalo da bude jednaka kupusu, tako ako stavljate 15 kilograma kupusa, potrebno je između 15 i 16 litara vode i 450-500 grama soli.

Kupus zatim pritisnite kamenom i potopite, kako bi stalno bio u vodi.
Neophodno je kupus pretakati na 



svakih sedam dana, odnosno menjati bar polovinu vode u buretu.

Zato je najpraktičnija burad sa slavinom. Po potrebi možete dodavati i so, a da li je potrebno ocenite tako što ćete probati rasol.

Takođe, skidajte penu sa vrha u toku kiseljenja da rasol bude bistar.

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • Slatko od smokvi Moje omiljeno slatko. Sastojci 1 kg smokvi 800 gr. šećera 1 limun (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 dcl vode Priprema 1… Saznaj više
  • AJVAR BAŠ PO "MJERI". Ajvar je prva liga. Fantastičan. Daničin Ajvar. Sastojci 20 kg crvene rog paprike 4 kg patliđana 3 l ulja 1-2 feferon (po želji) malo soli (po pot… Saznaj više
  • CEPKANA PAPRIKA ONAJ KO JE JEDNOM PROBA PRAVIT ĆE JE SVAKE GODINE :  Stari dobri recept...Obavezan deo zimnice, ukusno, izdašno i uvek rado viđeno na trpezi...… Saznaj više
  • PEKMEZ OD ŠLJIVA BEZ ŠEĆERA Sastojci4 kg šljiva - neto! (očišćenih od koštica)po želji:1/2 kašičice cimeta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/2 kašičice mleve… Saznaj više
  • Ajvar Uz sve postojeće recepte i varijacije ovo je stara receptura koju sam čuo od jednog starog Makedonca koji tvrdi da se tako radilo u njegovoj famili… Saznaj više
  • Ajvar iz rerne Odličan ajvar i miris i ukus. Sastojci 4 kg očišćenih i oceđenih paprika 500 g očišćenih i oceđenih ljutih paprika 1 kg ispečenog i očišćenog plav… Saznaj više
  • Ajvar. Super recept. Postoji već bezbroj recepata za ajvar…pa evo način na koji ga radim ja Sastojci 5 kg očišćenih rog paprika 2 kg oguljenih patliđana 1 litra alkoho… Saznaj više
  • MIJEŠANA SALATA-NA HLADNO ZAPIŠITE SEBI OVAJ ODLIČAN RECEPT, TREBAT ĆE VAM USKORO!Sastojci9 kg povrća: kupus, paprika, zelena rajčica, mrkva, luk...1 l octa(adsbygoogle = win… Saznaj više
  • Slatko od smokava Jednostavan a najbolji! Pravo kaloricne bombice. Sastojci slatko 1 kg svjezih smokava 1 l vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({… Saznaj više
  • SLATKO OD DUNJA Definitivno omiljeno!!! Nikad ukusnije i nikad jednostavnije. Sastojci 2,8 kg dunja (7 komada) 1,4 kg šećera 4 dl vode 4-5 kolutova limuna Pripre… Saznaj više