CRNA RUZA


Sam naziv govori o ljepoti ovog kolača.


SASTOJCI
Za tijesto
600 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
300 g šećera
1 Prašak za pecivo Docela
1/4 žličice soli
200 ml mlijeka
1 jaje
100 g maslaca

Mak punjenje
200 g Maka Dolcela
250 g šećera
2 Limun šećera Dolcela




150 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
100 g maslaca
200 ml mlijeka

Za kremu
3 Puding vanilin Dolcela
250 g šećera
1 l mlijeka
250 g maslaca

PRIPREMA
1. U veću posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, mlijeko, jaje, omekšali
maslac i umijesite glatko tijesto.
2. Tijesto pustite da odstoji 10-ak minuta, pa ga podijelite na šest jednakih dijelova.
3. Na pobrašnjenoj podlozi 2 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 25x35 cm, stavite ih na
papir za pečenje i zasebno pecite na donjoj strani lima za pečenje (30x40 cm). Kore
pecite oko 20 minuta na 180° C ili dok ne dobiju lijepu blagozlatnu boju.
4. Pečene kore pustite da se dobro ohlade. Preostala 4 dijela tijesta razvaljajte na veličinu
35x20 cm.
5. Mak sameljite, stavite u posudu pa dodajte šećer, limun šećer, brašno, prašak za
pecivo, rastopljeni maslac, toplo mlijeko i pomoću električne miješalice dobro
izmiješajte.
6. Dobivenu smjesu odmah ravnomjerno podijelite po razvaljanom tijestu i pomoću žlice
premažite po tijestu. Svaki premazani dio tijesta zarolajte u roladu.
7. Tepsiju (35x20 cm) premažite 



maslacem, pospite brašnom i u nju položite roladu jednu
do druge. Pecite na 170 °C 30-35 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju.
Pečene rolade izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade.
8. Na dno tepsije (35x20 cm) položite jednu pečenu koru, a po potrebi joj lagano skratite
rubove kako bi vam kora pasala na dno.
9. Pudinge pomiješajte sa šećerom, 150 ml hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na
vatru. Kad mlijeko zakuha, dodajte razmućeni puding i kuhajte još 1-2 minute
neprekidno miješajući.
10.Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se u potpunosti ne rastopi.
11.Polovicu pudinga prelijte preko kore u tepsiji, na puding položite pečene rolade,
prelijte ostatkom pudinga i poklopite preostalom korom. Pustite da se ohladi i stavite u
hladnjak na barem 1-2 sata.

Posluživanje
Izvadite iz kalupa, narežite na šnite i poslužite.
Savjet
Umjesto maka možete upotrijebiti mljevene orahe, bademe ili lješnjake.
recepti-i-savjeti.blogspot.com