BRZO PECIVO ZA UŽINU ILI DORUČAK. MALIŠANI ĆE VAM BITI ZAHVALNI.


Ja sam ih nazvala krofnama, jer su bolje od bilo kojih drugih krofni e sad, ne vole ih svi u slanom obliku

PEČENE SLANE KROFNE!

Sastojci
250 g + 25 g brašna za hleb
125 ml toplog mleka
1 kašičica šećera
5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca
1 jaje
25 g otopljenog i prohlađenog putera
15 g šećera
200 do 250 g mozzarella sira
1 manja kašičica soli
50 g otopljenog putera
3 čena sitno iseckanog belog luka
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna

Priprema
1.
Zagrejati mleko da je toplo ali ne i vruće, dodati kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.
2.
U vanglicu prosejati brašno za hleb, dodati so, jaje, otopljen i prohlađen puter,šećer i nadošli kvasac i sve zamesiti, isipati na radnu površinu i mesiti oko 



desetak minuta dodavajući po malo, ako je potrebno od onih 25 g brašna.
Testo treba da bude meko i ako je dobro umešeno treba da ima plihčiće po njemu.
Oblikovati ga u loptu,premazati ga sa malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti sa providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
U zavisnosti od temperature u sobi možda će trebati više od sat vremena.
3.
Dok testo raste pripremiti sir, iseći veće kocke i ostaviti ih na stranu.
Sitno iseckati beli luk i peršun, puter otopiti i sjediniti sve zajedno.
4.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 6 većih ili 8 malo manjih delova. Ja sam podelila na 6 i svaki deo je oko 84g.
Premesiti testo i oblikovati u loptice.
Svaku lopticu rastanjiti vašim prstima i na sredinu staviti kocku mozzarella sir. Prstima zatvoriti dobro po dnu.
5.
Tako pripremljene krofnice staviti na pleh za pečenje, koji ste prekrili pek papirom.
Pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da još jednom narastu oko 45 minuta.
6.
Narasle krofne premazati sa polovinom pripremljene mase od putera i belog luka i peći ih u prethodno 



zagrejanoj rerni na 180°C 15 minuta.
7.
Posle 15 minuta izvaditi ih, premazati sa ostatkom putera i belog luka i vratiti nazad u rernu i peći još 10 minuta, ili dok vam lepo ne porumene. Pazite da vam premaz ne izgori.
8.
Pečene krofne izvaditi iz rerne, staviti ih na žicu i ostaviti ih da se kratko prohlade.
Poslužiti ih tople sa jogurtom, kefirom, pivom ili šta već volite.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • PUNJENE ROLNICE. MORAJU SE PRAVITI U DUPLOJ MJERI. Količina je dovoljna za 16 komada rolnica veličine šake :)Sastojci koje sam ja koristila:Tijesto60 dag brašna2 dag svježeg kvasca1 mala žličica soli… Saznaj više
  • BOSANSKI SLANCI. TRADICIONALNI BOSANSKI RECEPT KOJI MORATE PROBATI. DOMAĆI SLANCI. SastojciZA SLANCE:Glatko brašno 500 gSvježi kvasac 40 g (1 kocka)Kiselo vrhnje … Saznaj više
  • PARTY PECIVA SA SIROM SastojciSvježi kravlji sir 500 gBrašno 800 gMaslac 300 gPrašak za pecivo 2 paketićajaje 1 komSol 2 čajne žliceKim i sezamReceptKoličina sastojaka u … Saznaj više
  • MINI PIZZE BEZ UPOTREBE DIZANOG TIJESTAGOTOVE DOK TRPNEŠ IDEALNE ZA BRZI RUČAK: MINI PIZZE BEZ UPOTREBE DIZANOG TIJESTA. Brze, mekane, i bez potrebe dizanja tijesta :) Mini pizze s daškom… Saznaj više
  • SLANO PECIVO. DORUČAK KOJI ĆE RAZVESELITI LICA VAŠIH MALIŠANA ZNAM TO IZ ISKUSTVA!!! prefini, kaaaao pamuk su. SLANI PUŽIĆI. Sastojciza tijesto400 g brašna1 dl m… Saznaj više
  • SAVRŠENI KROASAN!. Uvijek govorim da nitko ne zna s dizanim tijestom kao moja mlađa seka. Kiflice, gužvare, kroasani... baš joj ide od ruke... Evo njezinog recepta za … Saznaj više
  • PIROSKE SASTOJCI: 500 ml mleka1 svezi kvasac1 kasicica secera2 kasicice soli2 zumanca2 belancaoko 800 gr prosejanog brasna tip 400PRIPREMA: Pola litre mlek… Saznaj više
  • KAD BI VAM NEKO SERVIRAO OVAKAV RUČAK KUPIO BI VAS ZA CIJELI ŽIVOT ROLNICE S ŠUNKOM I KREM SIROM! SastojciZa testo:650 g mekog brašna10 g suvog kvasca1 kašičica soli1 kašičica šećera3 dl mleka100 g putera + 1 do … Saznaj više
  • PIROŠKE SA SIROM! JEDNOM KOLEGICA OVO DONIJELA NA POSAO MI I MRVICE POJELI! Ovo je recept kolegice sa posla. SASTOJCI Tijesto 1 kg brašna za dizana tijesta 1 kom svj… Saznaj više
  • SLANCI SA SIROM. Fino i zarazno, jer kad ih počnete tamaniti , ne možete stati. Potrebno: 50 dag margarina 50 dag bijelog kravljeg sira 70 dag pšeničnog brašna … Saznaj više