Vodene kiflice. Fantastično meke!


Starinske kiflice. Jednostavne kiflice. Jeftine kiflice. Fantastično ukusne kiflice. Probajte ih i sigurno ćete ih opet praviti.


Sastojci:

1 kocka kvasca
1 kašika šećera
1 kašika brašna
1 ½ dcl mlakog mleka

I još:

600 gr brašna
300 gr masti

2 jajeta
pekmez za filovanje



šećer u prahu i vanilin šećer za posipanje

Priprema:

Kvasac izmrviti u mlako mleko, dodati šećer i brašno, pa ostaviti kvasac da nadodje.
Za to vreme, u posudu sipati brašno, mast i jaja, pa tome dodati nadošli kvasac.
Sve dobro umesite, da dobijete glatko testo.
Upakujte testo u čistu kuhinjsku krpu (ne mora baš mnogo da se oseti na omekšivač icon wink Vodene kiflice fantastično meke ).
Stavite testo u dublju šerpu i nalijte hladnom vodom da prekrije testo upakovano u krpu. Ostavite testo tako da stoji.

*** E sad, po receptu piše ostaviti ga 2 sata da stoji u vodi i da će nakon nekog vremena testo isplivati na površinu. Ja sam posle sat i po vremena morala malo sakupljati testo po krpi, pošto je to u mom slučaju (ili ovom prilikom) bilo predugo (no…to mu ništa nije smetalo). Moje mišljenje je da treba sačekati da testo ispliva na površinu, ostaviti ga tako još 10 – tak minuta da radi, pa onda nastaviti dalju pripremu.
Testo izvaditi iz vode, razmotati krpu, posuti ga malo brašnom sa svih strana, prebaciti na brašnom posutu podlogu, premesiti i podeliti na 4 jufke.
Svaku jufku rastanjiti na krug, podeliti na 12 delova. Na svaki deo staviti malo pekmeza, kod nas je to bio domaći od šljiva, pa urolati u kiflicu. Predlog: nemojte ih zatezati, nego ih samo nežno rukama zarolajte, da ne pucaju. Možete, takodje, podeliti krug na 8 delova, pa kada urolate kiflice, malo ih 



zavrnite u polukrug, biće malo veće, a možda i lepše icon smile Vodene kiflice fantastično meke
Stavite papir za pečenje na tepsiju, poslažite kiflice i pravac na pečenje na 180°C. Pecite ih tako da ostanu bele (ili makar blede icon wink Vodene kiflice fantastično meke ).
Kada su pečene, kiflice uvaljajte u prah šećer pomešan sa vanilin šećerom.

Sačekajte da se prohlade tek toliko da pekmez ne peče jezik i onda navalite! Prijatno i uživajte!

receptii-i-ideje.blogspot.ba