Moja sestra Sasa nedavno mi je poslala obiteljski recept za vodenu tortu, tj. temeljni biskvit za kolace koji smo pravili godinama za rodendane i proslave.
Njime bi se obicno nahranili svi gosti, razdijelio bi se susjedima, a mama bi jos komadic krisom zamrznula da nas iznenadi u one duge veceri kada u kuci nema niceg slatkog :). Za svoju prvu vodenu tortu posudila sam kreme od Monchi i Mignonne. Nadam se da se nece ljutiti kad probaju kolac (sastojke donosim radi preglednosti recepta).
Sastojci
Vodena torta, biskvit
6 jaja
450 gr secera
15 zlica vode
300 gr glatkoga brasna
1 i pol prasak za pecivo
150 gr mljevenih oraha
1 naranca (korica)
Krema by Mignonne (iz: Cokoladni rolat)
250 gr maslaca
200 gr secera u prahu
100 gr cokolade
2 jaja
Krema by Monchi (iz: Chic chocolate cakes)
300 gr mascarponea
200 ml slatkoga vrhnja
1 vanil secer
200 gr bijele cokolade
1 naranca korica
Cokoladna glazura
150 gr cokolade
4 zlice ulja
Preljev za kore
1 naranca sok
2-3 zlice secera
Sastojci
Vodena torta, biskvit
6 jaja
450 gr secera
15 zlica vode
300 gr glatkoga brasna
1 i pol prasak za pecivo
150 gr mljevenih oraha
1 naranca (korica)
Krema by Mignonne (iz: Cokoladni rolat)
250 gr maslaca
200 gr secera u prahu
100 gr cokolade
2 jaja
Krema by Monchi (iz: Chic chocolate cakes)
300 gr mascarponea
200 ml slatkoga vrhnja
1 vanil secer
200 gr bijele cokolade
1 naranca korica
Cokoladna glazura
150 gr cokolade
4 zlice ulja
Preljev za kore
1 naranca sok
2-3 zlice secera
Priprema
BISKVIT by Sasa: cvrsto umutiti 6 bjelanjaka i zatim im polako dodati 450 gr secera.
Nakon toga u smjesu dodati 6 zumanjaka, jedno po jedno.
Umijesati 15 zlica vode (sobne temperature) i brasno izmijesano s praskom za pecivo.
Na kraju lagano dodati mljevene orahe i koricu narance.
Dno vecega pleha ili kalupa za torte prekriti papirom za pecenje, a rubove namastiti i pobrasniti.
Zagrijati pecnicu i peci kolac 10-ak minuta na temperaturi 180-200 C (ovisno o pecnici). Nakon toga temperaturu smanjiti na 160 C i kolac peci jos 30-40 minuta.
Kolac se pece dugo jer je velik. Idealno ga je ostaviti u plehu preko noci da se polako hladi.
Sutradan ga izrezati na 3 kore. Prije mazanja preliti ih preljevom.
PRELJEV za kore: kuhati sok 1 narance sa secerom dok se ne dobije malo gusci sirup. Ohladiti ga i njime “pospricati” kore.
KREMA by Mignonne: pjenasto izmijesati maslac sa secerom u prahu. Polako dodati 2 zumanjka.
Rastopiti cokoladu i ostaviti ju da se malo ohladi. Zatim ju umijesati u kremu.
Na kraju u sve lagano umijesati snijeg od 2 bjelanjka.
Kremu malo ohladiti.
KREMA by Monchislava: otopiti bijelu cokoladu i ostaviti da se lagano ohladi. Izmijesati
mascarpone sa slatkim vrhnjem i u smjesu dodati rastopljenu bijelu cokoladu.
Napomena: paziti da se mascarpone sa slatkim vrhnjem ne mijesa predugo kako smjesa ne bi postala suvise tecna. Vrlo je bitna i kvaliteta bijele cokolade buduci da je rijec o secernoj masi koja se brzo hladi i dosta je tvrda (najbolje ju je otopljenu najprije malo izmijesati mikserom, pa u nju polako dodavati smjesu vec izmiksanog mascarponea sa slatkim vrhnjem).
U gotovu kremu dodati naribanu koricu jedne velike narance.
Kremu dobro ohladiti u frizideru.
Donju koru premazati cokoladnom kremom (jer je malo cvrsca), a gornju koru, kao i cijelu tortu bijelom mascarpone kremom.
Na vrh staviti cokoladnu glazuru (prema vasem omiljenom receptu).
Kolac je najbolji kada odstoji u frizideru preko noci.
Posluživanje
Na slici je otprilike 1/5 torte, predvidena za zamrzavanje (za “crne dane” :).
coolinarika.com