Sastojci
· 4 bataka sa karabatakom
· 200 gr svapskog sira
· 1 zumance
· 2 dcl belog vina
· 2 dc pileceg temeljca
· 200 gr sampinjona
· 1 kasika gustina
· 200 gr pirinca
· 1 kasika seckanog persuna po zelji majcina dusica/nana,
· bosiljak prstohvat safrana ( ja ga nisam koristila)
· 50 ml ulja za przenje po ukusuvegeta
· 2 kasike putera za przenje sampinjona
· 2 cena belog luka
Priprema
1. Ocistiti batake od donje koske i sacuvajte ih za supicu.
2. Ostaviti batak i karabatak zajedno, pa zaseci uzduzno i izvaditi kost kako bi se dobio prostor za punjenje.
3. Posebno umutiti svapski sir ( ja sam koristila krem sira sa malo fete) i zumance, dodati ispasiran beli luk, persun, bosiljak, majcinu dusicu i vegetu, pa sve dobro promesati.
4. Unutrasnjost karabataka napuniti pripremljenim filom i pricvrstiti cackalicama.
5. Punjene batake proprziti na ulju kako bi porumeneli, dodati belo vino i pileci temeljac i dinstati na umerenoj temperaturi dok ne omeksaju.
6. Dodati kasicicu gustina, koji
ste prethodno rastvorili u malo pileceg temeljca pa kratko jos prodinstati.
7. Iseckane sampinjone isprziti na puteru, dodati malo belog vina i pustiti da vino ispari a pecurke fino porumene. Zaciniti biberom i malo vegetom.
8. Pirinac ( ja koristim basmati) skuvati u slanoj vodi sa malo safrana ( ja ga nisamkoristila) a zatim ga procediti i posluziti kao prilog uz gotovo jelo.
Posluživanje
Za pripremu ovog jela odaberite malo krupnije batake,kako bi se dobio veci prostor za punjenje.
coolinarika.com