Volim ovi kolač zato što je 1. malko kiselkast, 2. sa jabukama, 3. jednostavno ukusan !
Kolač sa Jabukama i Jabučnim Vinom.
SASTOJCI
Za tijesto:
250 g brašna
1 i 1/2 mala žlica praška za pecivo
125 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
125 g maslaca
(po potrebi) žlica hladne vode
Za fil:
1 kg jabuka
soka od jednog limuna
1 žličica cimeta
2 paketića pudinga sa okusom vanilije
600 ml Apfelwein (jabučno vino / Cider / Cidre ili 300 ml bijelog vina i 300 ml soka od jabuke)
200 g šećera
I još:
250 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer
1 šlag fix
malko cimeta i kakaa
PRIPREMA
Za tijesto:
Narežite maslac na manje komadiće. Stavite sve sastojke za tijesto u jednu zdjelu i zamijesite prhko tijesto.
Sa tijestom obložite kalup veličine 26 cm s njim (tijesto treba pokriti dno i rubove kalupa).
Sa vilicom ubodite tijesto na više mijesta i spremite ga u hladnjak dok pripremate fil.
Za fil:
Jabuke oprati, oguliti i narezati na manje komadiće – ja jabuku prvo narežem na osmine pa na manje listiće, ali ne pre tanko narezati !
Jabuke pospite sa 2 žlice šećera, sa cimetom i sa sokom od limuna i promiješajte.
Prašak za puding razmutite sa 2 žlice šećera i sa 100 ml. jabučnog vina.
Preostalo jabučno vino i šećer staviti da se kuha. Kad zakuha umiješajte razmućeni puding i kuhajte uz stalno miješanje od prilike 1-2 minute – zatim dodajte u puding narezane
jabuke i kuhajte još od prilike 2 min.
Fil prelijte preko tijesta i pecite kolač (u prehodno zagrijanoj pećnici) od prilike 60 min. na 170 C.
Kad je kolač pečen ostaviti da se hladi u kalupu – pa tek tada maknuti obruč. Ja ostavim kolač preko noći u hladnjaku da se dobro stegne.
Vrhnje za šlag, vanilin šećer i šlagfix dobro sa mikserom izraditi da dobijete čvrst šlag.Šlag namazati preko kolača pa posuti cimetm i kakaom.
coolinarika.com
2 paketića pudinga sa okusom vanilije
600 ml Apfelwein (jabučno vino / Cider / Cidre ili 300 ml bijelog vina i 300 ml soka od jabuke)
200 g šećera
I još:
250 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer
1 šlag fix
malko cimeta i kakaa
PRIPREMA
Za tijesto:
Narežite maslac na manje komadiće. Stavite sve sastojke za tijesto u jednu zdjelu i zamijesite prhko tijesto.
Sa tijestom obložite kalup veličine 26 cm s njim (tijesto treba pokriti dno i rubove kalupa).
Sa vilicom ubodite tijesto na više mijesta i spremite ga u hladnjak dok pripremate fil.
Za fil:
Jabuke oprati, oguliti i narezati na manje komadiće – ja jabuku prvo narežem na osmine pa na manje listiće, ali ne pre tanko narezati !
Jabuke pospite sa 2 žlice šećera, sa cimetom i sa sokom od limuna i promiješajte.
Prašak za puding razmutite sa 2 žlice šećera i sa 100 ml. jabučnog vina.
Preostalo jabučno vino i šećer staviti da se kuha. Kad zakuha umiješajte razmućeni puding i kuhajte uz stalno miješanje od prilike 1-2 minute – zatim dodajte u puding narezane
jabuke i kuhajte još od prilike 2 min.
Fil prelijte preko tijesta i pecite kolač (u prehodno zagrijanoj pećnici) od prilike 60 min. na 170 C.
Kad je kolač pečen ostaviti da se hladi u kalupu – pa tek tada maknuti obruč. Ja ostavim kolač preko noći u hladnjaku da se dobro stegne.
Vrhnje za šlag, vanilin šećer i šlagfix dobro sa mikserom izraditi da dobijete čvrst šlag.Šlag namazati preko kolača pa posuti cimetm i kakaom.
coolinarika.com