Fini i aromatini kolac , a super jednostavan . Biskvit je lagan i socan zbog ulja , a dodatnu socnost kolacu daje i sok od narance kojim je biskvit natopljen nakon pecenja . Nadjev je izuzetno jednostavan jer se vreo prelije preko kolaca .
Sastojci:
Biskvit:
3 jaja
3 salice secera ( od crne kave )
3 salice ulja
4 salice mlijeka
3 salice mljevenih oraha
5 salica brasna
1 prasak za pecivo
1 naranca ( korica )
1 vanilija
1/4 zlicice soli
Nadjev:
10 zlica secera u prahu
6 zlica vode
100 g cokolade
180 g maslaca
4 salice mljevenih oraha
1 zlica ruma
Dorada:
1 naranca ( sok )
mljevenih oraha za posipanje
cokoladne drazeje
Priprema:
U zdjelu za mijesanje uspi brasno , orahe , prasak za pecivo , koricu od narance i sol , pa sve dobro promijesaj pjenjacom . Ostavi sa strane do upotrebe . U posebnoj zdjeli pjenasto izmuti jaja sa secerom , pa dodaj ulje , miljeko i vaniliju . Sve dobro izmijesaj u jednolicnu masu . Mjesavini sa jajima dodaj mjesavinu sa brasnom i kratko promijesaj da se sastojci povezu . Dublji pleh premazi maslacem i pospi brasnom , pa ispi tijesto . Tijesto je dosta rijetko , tako treba biti . Peci u ugrijano pecnici na 180 stupnjeva oko 30 min . Dok se ne ispece i lijepo porumeni . Peceni biskvit prebaci na resetku za hladjenje i ohladi . U medjuvremenu napravi nadjev tako sto ces u posudu srednje velicine staviti secer , vodu , natrganu cokoladu i maslo . Sve stavi na laganu vatru da se polako otapa , povremeno promijesaj .
Kada se svi sastojci otope i smjesa ujednaci dodaj orahe i dobro promijesaj , na kraju dodaj rum , smjesa ce malo zapjeniti , ali tako treba biti . Skini sa vatre i pusti da se malo prohladi . Hladan bisvit vodoravno prerezi na pola . Donji dio stavi na ravnu podlogu i poskropi
sa polovicom soka od narance , te prelij polovicu vruceg nadjeva . Preklopi sa drugim djelom biskvita i njega poskropi sa drugom polovicom soka od narance i prelij sa ostatkom nadjeva , poravnaj i pospi sa mljevenim orasima .Spremi u hladnjak na 60 min da se sve lijepo rashladi i nadjev stegne . Rasladjenom kolacu odrezi rubove i izrezi na snitice 3×7 cm . Na svaku sniticu stavi jednu cokoladnu drazeju ili polovicu oraha . Serviraj sa salicom caja ili kave .
1 zlica ruma
Dorada:
1 naranca ( sok )
mljevenih oraha za posipanje
cokoladne drazeje
Priprema:
U zdjelu za mijesanje uspi brasno , orahe , prasak za pecivo , koricu od narance i sol , pa sve dobro promijesaj pjenjacom . Ostavi sa strane do upotrebe . U posebnoj zdjeli pjenasto izmuti jaja sa secerom , pa dodaj ulje , miljeko i vaniliju . Sve dobro izmijesaj u jednolicnu masu . Mjesavini sa jajima dodaj mjesavinu sa brasnom i kratko promijesaj da se sastojci povezu . Dublji pleh premazi maslacem i pospi brasnom , pa ispi tijesto . Tijesto je dosta rijetko , tako treba biti . Peci u ugrijano pecnici na 180 stupnjeva oko 30 min . Dok se ne ispece i lijepo porumeni . Peceni biskvit prebaci na resetku za hladjenje i ohladi . U medjuvremenu napravi nadjev tako sto ces u posudu srednje velicine staviti secer , vodu , natrganu cokoladu i maslo . Sve stavi na laganu vatru da se polako otapa , povremeno promijesaj .
Kada se svi sastojci otope i smjesa ujednaci dodaj orahe i dobro promijesaj , na kraju dodaj rum , smjesa ce malo zapjeniti , ali tako treba biti . Skini sa vatre i pusti da se malo prohladi . Hladan bisvit vodoravno prerezi na pola . Donji dio stavi na ravnu podlogu i poskropi
sa polovicom soka od narance , te prelij polovicu vruceg nadjeva . Preklopi sa drugim djelom biskvita i njega poskropi sa drugom polovicom soka od narance i prelij sa ostatkom nadjeva , poravnaj i pospi sa mljevenim orasima .Spremi u hladnjak na 60 min da se sve lijepo rashladi i nadjev stegne . Rasladjenom kolacu odrezi rubove i izrezi na snitice 3×7 cm . Na svaku sniticu stavi jednu cokoladnu drazeju ili polovicu oraha . Serviraj sa salicom caja ili kave .
coolinarika.com