NAJLJEPŠE HURMAŠICE NA SVIJETU


NE MOGU SE POREDITI SA ONIM GDJE U TIJESTO IDE MAST.


Sastojci:
250 g maslaca
125 g margarina
2 dl kisele pavlake minus jedna kašika
3 žumanceta
525 g brašna


Sirup:
750 g šećera
6 dl vode



1 limun
2 kesice vanilin šećera

Priprema:
Stavite u vanglu razmekšan maslac, margarin, pavlaku i žumanca. Pavlaku nemojte staviti celu, već odvadite jednu kašiku. Rukama dobro izmesite masnoću sa žumancima, da ne bude grudvica. Dodajte brašno i napravite testo.
Uzimajte loptice testa. Okrenite rende na stranu sa oštrim rombovima. Lopticu blago spljeskajte dlanom, pa krajeve savijte na unutra. Ređajte na suv pleh stavljajući urmašice tik jednu uz drugu. Od ove mere ćete dobiti 40-44 urmašice.

Stavite u hladnu rernu. Uključite je na 200°C. Istog trenutka kada uključite rernu uključite i ringlu na kojoj ćete pripremiti sirup. Pomešajte vodu sa šećerom u šerpi. Uključite na jaču temperaturu i mešajte da se šećer dobro rastvori. Kada provri smanjite temperaturu, a pred kraj kuvanja dodajte sok od polovine limuna. Drugu polovinu limuna isecite na kolutove. Ubacite ih, kao i vanilin šećer.
Kuvajte sirup 20-25 minuta koliko je potrebno i urmašicama da se ispeku. Izvadite ih kada su tek blago rumene. Vreo sirup prelijte preko tek izvađenih urmašica. Pokrijte pleh debljim 



stolnjakom i ušuškajte ga. Urmašice ne vadite do sutradan, jer će tako upiti sirup.


NAPOMENA: ZA RAZLIKU OD VEĆINE TURSKIH (BOSANSKIH) KOLAČA, GDE IDE HLADAN SIRUP NA VREO KOLAČ I OBRNUTO, OVDE IDE VRUĆ SIRUP NA VRUĆ KOLAČ. NEMOJTE DOĆI U ISKUŠENJE DA IH PROBATE DOK NE ODSTOJE DO SUTRADAN!
brzoukusno.blogspot.com


PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • KREM KOLAČ. Neki ga zovu i biskupov kolač, nemam pojma zašto, a ja ga znam kao krem kolač. SASTOJCI: Biskvit I i II svega po: • 3 kom jaja • 1 dl mlijeka • … Saznaj više
  • SJEDI PA JEDI. Mislim da naslov sve govori, nema stajanja kad te ovo krene… jednom rječju, savršeno, a jednostavno, samo slažete jedno na drugo… Recept potiče od j… Saznaj više
  • FOR HER. Sastojci 10 bjelanjaka 250 g šećera 300 g oraha ( ili pečenih oguljenih lješnjaka ) 3 žlice brašna 1 prašak za pecivo Krema 10 žumanjaka 220 g šeć… Saznaj više
  • ČEŠKI KOLAČ. SASTOJCI Biskvit • 4 jaja • 5 žlica šećera • 5 žlica brašna • 3 žlice kakaa • 1 prašak za pecivo • 3 žlice mlijeka • 3 žlice ulja Krema • 0… Saznaj više
  • Kremaste štanglice Nevjerovatno ukusno tijesto i dvije vrste kreme sa šlagom. Sastojci:TIJESTO200 gr šećera u prahu150 gr mljevenih oraha3 kašike brašna (adsbygoogle… Saznaj više
  • LEDENE KOCKE OD BRESAKA. Pravi kolačić, bez pečenja…kombinacija želea od bresaka, slatkog i kiselog vrhnja….slatko osvježenje …. Sastojci žele od bresaka 1 litar vode 10 ž… Saznaj više
  • JAFFA ŠTANGLICE U OBLATNI. Jednostavno... Sastojci 2 kore oblatne 7 kasika mlijeka 200 g secera (moze i u prahu) 250 g margarina/maslaca 150 g oraha (adsbygoogle = wind… Saznaj više
  • PINK KOCKE. SASTOJCI: Za testo: • 7 jaja • 8 kašika šećera • 4 kesice pudinga od maline ili jagode • 1/2 kašičice praška za pecivo Za fil: • 500 ml mleka … Saznaj više
  • MALINA KOCKE. Sočni žuti biskvit, malinasta krema i ukusni preljev od čokolade. Sastojci TIJESTO 700 gr brašna 500 ml jogurta 200 gr šećera 100 ml ulja 4 jaja 1 … Saznaj više
  • KOLAC NAJLJEPSE ZELJE. Kolac je jako izdasan a o ukusu ne treba ni govoriti SASTOJCI Za biskvit • 6 jaja • 150 gr secera • 2 soljice od kafe ulja • 200 gr brasna • 1… Saznaj više