Recept za pripremanje soka od cvekle




Sok od cvekle je jako zdrav i slovi kao lek za mnoge probleme. Zbog toga koristimo ovu priliku i predstavljamo vam recept za pripremu ovog lekovitog soka.
Priprema ide kako je opisano: Oprati, a zatim četkom dobro očistiti koren cvekle te ga što sitnije narendati. Pustiti da odstoji nekoliko sati i procediti kroz lanenu krpu ili u sokovniku.
Kako smo već pomenuli, ovako pripremljen sok cvekle lek je za mnoge bolesti.
Sok od cvekle se može pripremiti i tako da se narendana cvekla poprska sokom od limuna i prelije medom te ostavi da sama pusti sok.

Lekovita vrednost cvekle poznata je već iz antičkih dana. Cvekla je bogata folatima, gvožđem, magnezijumom, vitaminom C, kalijumom, fosforom, kalcijumom, fluorom, sumporom, jodom, bromom, litijom, rubidijum, celzijem, stroncijum i selenom. Lako je svarljiva, a sadrži gotovo sve mineralne sastojke pa i kobalt koji je važan za stvaranje vitamina B12, koji se inače pronalazi samo u namirnicama životinjskom porekla.
Kod kupovine pripazite da cvekla bude tvrda te glatke i neoštećene površine. Manje cvekle su mekše, a prevelike (prečnika većeg od 6 cm) znaju biti žilave. U frižideru se cvekla može držati i nekoliko nedelja, po mogućnosti u plastičnim posudama.





Sastojci za sok od cvekle:
1 kg cvekle
1 kg šargarepe
1 kg limuna
0,5 l meda
1 kg jabuka (po volji u smislu poboljšanja ukusa)

Priprema soka od cvekle:

Sok se može pripremiti u sokovniku, ako ga imate. Med se dodaje na kraju i umeša se u gotov sok sve dok se ne otopi. Ako nemate sokovnik, cveklu, šargarepu i jabuke možete izmiksati u blenderu ili narendati. Iscedite sok od krutih delova ceđenjem i stiskanjem kroz čistu krpu ili gazu. Iscijeđenom soku dodajte sok od limuna i umešajte med.
Sok se čuva u frižideru i pije po jedna čaša dnevno dok se ne potroši sva pripremljena količina.

Upotreba ovog lekovitog soka:

Kod težih bolesti piti pola litre soka na dan. Pijete ujutru, na prazan stomak, u manjim gutljajima 1 dl soka, a ostalo tokom dana, kod lakših oboljenja tri puta po 1 dl soka na dan. U slučaju preventivnog delovanja piti 1 dl ujutro u gutljajima, i to nedelju do mesec dana. Nakon ozdravljenja piti po 2 dl soka cvekle na dan, još dva meseca.

Napomena:

Kuvana cvekla nije lek i ne koristi se u lekovite svrhe pa ni u raznim dijetama. Sirova cvekla lako je svarljiva i 


izuzetno lekovita, ali nije ukusna za jelo pa je svi izbegavaju. Njena lekovita vrednost može se sačuvati ako se u malo vode napola skuva, a potom ispeče.

Gusti sok od cvekle, đumbira i šargarepe recept

Sastojci:
velika cvekla ili 2 male, 2 velike šargarepe, jabuka, 1/2 limuna, komadić đumbira veličine 2,5 cm

Priprema:
Cveklu, šargarepu i jabuku operite te isecite na kriške. Ogulite limun i očistite od koštica, a đumbir oljuštite i isecite na kriške. Sve sastojke ubacite u sokovnik ili blender i izmiksajte. Prema želji, ukrasite jogurtom.
dijetaplus.com
Filed under  |