PUSLICA TORTA. SAVRŠENA ZA MOJ UKUS!


NESTALA BRZINOM SVJETLOSTI, UVJERITE SE ZAŠTO…

Sastojci

Kore
10 bjelanjaka
400 gr šećera
1 kašika octa

200 gr sjeckanih prženih lješnjaka

Krema
10 žumanjaka
3 pudinga od vanilije
8 kašika gustina
10 kašika šećera
250 gr margarina
1,5 l mlijeka
100 gr bijele čokolade Milka
100 gr čokolade sa lješnjacima Milka



50 gr čokolade za kuhanje
2 vanilij šećera
100 gr sjeckanih lješnjaka

Priprema

1.
Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg i tome dodati 200 gr šećera , pola kašike octa i nastaviti mutiti još

10-ak minuta. U kalup za tortu promjera 28 cm staviti papir za pečenje, preko papira posuti sjeckane lješnjake, a lješnjake premazati bjelancima. Peći na 150 C sat i pol. Kad je kora pečena okrenuti je, skinuti papir za pečenje tako da lješnjaci budu gore. Isto ponoviti i sa drugom korom.
2.
Umutiti žumanjce sa šećerom, i tome dodati gustin, puding od vanilije i 3 dl mlijeka i nastaviti mutiti da ne bude grudvica. Preostalo mlijeko zakuhati i tome dodati pripremljenu smjesu od žumanjaca i kuhati dok se krema ne zgusne. Fil ohladiti i tome dodati dobro izrađen margarin.
3.
Kremu podijeliti na pola, u jednu polovicu dodati 2 vanilij šećera i rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugu 



polovicu dodati rastopljenu čokoladu sa lješnjacima i čokoladu za kuhanje.
4.
Slagati kora-crni fil-žuti fil, kora crni fil-žuti fil, i ostaviti malo kreme za ukrašavanje.Presuti tortu sjeckanim lješnjacima.

coolinarika.com

Filed under  |