Sastojci
oko 700g brasna
malo ulja
malo soli
topla voda po potrebi
malo vise od kilograma krompira
jedna veca glavica crvenog luka
nekoliko cehna bijelog luka
so, biber, susena chilli paprika (ili jedan ljuti feferon sitno isjeckan)
kasika-dvije milerama
malo ulja
ca 200 g maslaca
ca 2 dl ulja
Priprema
1.
Brasno prosijati, posoliti, u sredini napraviti udubljenje, usuti malo ulja, te sa mlakom vodom zamijesiti mekse tijesto. Tijesto dobro izraditi da nema grudvica
i podijeliti u dvije kugle, premazati ih uljem, staviti u tepsiju i pokriti krpom da odstoje 15-20 min.
Krompir oguliti, te polovinu nasjeckati, a polovinu naribati ( ja kad nemam puno vremena sve naribam, jer ide brze). Tako pripremljen krompir prebaciti u cjediljku (ispod staviti drugu zdjelu da se voda cijedi), te dodati mu sitno, sitno isjeckane obje vrste luka, mileram, malo ulja, te zacine.
Tijesto razvuci oklagijom koliko moze, ruke namasiti uljem i premazati ga po tijestu, ostaviti da odstoji 10-ak minuta, te onda rukama razvlaciti, tako sto prvo razvucemo sve krajeve jufke, a onda podvlaceci ruke ispod, vucemo od sredine prema krajevima (lagano, dlanovima) slika. Kad smo razvukli tijesto, onda hvatajuci krajeve podizati lagano (kao da hocemo da istresemo stolnjak), da bi se jufka malo prosusila (formirat ce se baloncici ispod) slika
Jufka treba da bude zaista tanka, lagano przirna, jer ako je debela, pita ce biti tvrda i “gumena”. Debele krajeve odrezati nozem ( ako je tijesto lijepo razvuceno, nije potrebno vise od 1cm da se odstrani), tijesto pomastiti mjesavinom maslaca i ulja (koje smo skupa otopili, bez da zavrije) zatim raspodijeliti nadjev uz rub , nozem provuci ispod ruba tijesta da bi se odlijepilo od stolnjaka), te rukama zavrnuti prvi “sloj”, tako da se pokrije nadjev. Sada, uz pomoc stolnjaka “rolati” jufku dalje, ali tako da se maksimalno 4 puta preokrene oko svoje osi ( tj. uvrne), jer ako previse “zamotamo” onda bude tvrdo i ne ispece se lijepo. Kada imamo rolnu, zamotavamo zvrkove sa obje strane krenemo ( tako uspijemo da nam
budu skoro svi iste velicine :-) ), u sredini “prekinemo” s tim da ne odrezemo nozem, vec lagano stisnemo da nadjev ne bi ispadao ili curio slika
Prebacimo zvrkove u tepsiju i tako dok ne potrosimo sve sastojke. Prije pecenja silikonskom cetkicom premazati zvrkove sa mjesavinom ulja i maslaca (malo obilnije).
Pitu peci u dobrooo zagrijanoj pecnici, prvih 5 min na 250 *C ( da porumeni, ali ne da “plane” povrsina), a onda smanjti na 220*C i dopeci do kraja, nekih 40-ak min ( zavisi od pecnice, provjerite sami).
Kad je pecena, pitu prekriti prvo aluminijskom folijom, pa onda cistom krpom ( da se ne bi desilo da ima miris omeksivaca poslije ;-)), ostaviti da omeksa nekih 10-ak min i onda sveee pojesti.
Posluživanje
Posluziti uz jogurt, svjezi domaci sir,salatu… po zelji i volji :-)
Prijatno!
malo ulja
malo soli
topla voda po potrebi
malo vise od kilograma krompira
jedna veca glavica crvenog luka
nekoliko cehna bijelog luka
so, biber, susena chilli paprika (ili jedan ljuti feferon sitno isjeckan)
kasika-dvije milerama
malo ulja
ca 200 g maslaca
ca 2 dl ulja
Priprema
1.
Brasno prosijati, posoliti, u sredini napraviti udubljenje, usuti malo ulja, te sa mlakom vodom zamijesiti mekse tijesto. Tijesto dobro izraditi da nema grudvica
i podijeliti u dvije kugle, premazati ih uljem, staviti u tepsiju i pokriti krpom da odstoje 15-20 min.
Krompir oguliti, te polovinu nasjeckati, a polovinu naribati ( ja kad nemam puno vremena sve naribam, jer ide brze). Tako pripremljen krompir prebaciti u cjediljku (ispod staviti drugu zdjelu da se voda cijedi), te dodati mu sitno, sitno isjeckane obje vrste luka, mileram, malo ulja, te zacine.
Tijesto razvuci oklagijom koliko moze, ruke namasiti uljem i premazati ga po tijestu, ostaviti da odstoji 10-ak minuta, te onda rukama razvlaciti, tako sto prvo razvucemo sve krajeve jufke, a onda podvlaceci ruke ispod, vucemo od sredine prema krajevima (lagano, dlanovima) slika. Kad smo razvukli tijesto, onda hvatajuci krajeve podizati lagano (kao da hocemo da istresemo stolnjak), da bi se jufka malo prosusila (formirat ce se baloncici ispod) slika
Jufka treba da bude zaista tanka, lagano przirna, jer ako je debela, pita ce biti tvrda i “gumena”. Debele krajeve odrezati nozem ( ako je tijesto lijepo razvuceno, nije potrebno vise od 1cm da se odstrani), tijesto pomastiti mjesavinom maslaca i ulja (koje smo skupa otopili, bez da zavrije) zatim raspodijeliti nadjev uz rub , nozem provuci ispod ruba tijesta da bi se odlijepilo od stolnjaka), te rukama zavrnuti prvi “sloj”, tako da se pokrije nadjev. Sada, uz pomoc stolnjaka “rolati” jufku dalje, ali tako da se maksimalno 4 puta preokrene oko svoje osi ( tj. uvrne), jer ako previse “zamotamo” onda bude tvrdo i ne ispece se lijepo. Kada imamo rolnu, zamotavamo zvrkove sa obje strane krenemo ( tako uspijemo da nam
budu skoro svi iste velicine :-) ), u sredini “prekinemo” s tim da ne odrezemo nozem, vec lagano stisnemo da nadjev ne bi ispadao ili curio slika
Prebacimo zvrkove u tepsiju i tako dok ne potrosimo sve sastojke. Prije pecenja silikonskom cetkicom premazati zvrkove sa mjesavinom ulja i maslaca (malo obilnije).
Pitu peci u dobrooo zagrijanoj pecnici, prvih 5 min na 250 *C ( da porumeni, ali ne da “plane” povrsina), a onda smanjti na 220*C i dopeci do kraja, nekih 40-ak min ( zavisi od pecnice, provjerite sami).
Kad je pecena, pitu prekriti prvo aluminijskom folijom, pa onda cistom krpom ( da se ne bi desilo da ima miris omeksivaca poslije ;-)), ostaviti da omeksa nekih 10-ak min i onda sveee pojesti.
Posluživanje
Posluziti uz jogurt, svjezi domaci sir,salatu… po zelji i volji :-)
Prijatno!
coolinarika.com