Glavni sastojak kod dizanih tijesta je strpljenje. Tijestu treba vrijeme da naraste, pa poslije opet da se odmori. Slijedite ovaj recept i napravit ćete krofne na kojima će vam i pekari biti ljubomorni.
SASTOJCI
400 ml mlakog mlijeka 1 sviježeg kvasca 1 žlica kristal šećera 2 jaja 50 ml ulja 700 g glatkoga brašna 1 žličica soli 1 l ulja (za prženje) 50 g šećera u prahu (za posipanje)
Po želji: Lino lade nougat/marmelada/pekmez
PRIPREMA 1. U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati
u smijesu. Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti sa žlicom ili sa mikserom u prilično gusto i ljepljivo tijesto.
2. Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mijestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu, nekih 30-ak minuta.
3. Na radnu površinu posutu brašnom istresti tijesto, malo ga premijesiti, posuti malo brašnom, te razviti na 1 cm debljine.
4. Modlom (čašom) željene veličine iskružiti krofne. Preostalo tijesto ponovo premijesiti, razviti pa isijeći dok ne potrošite svo tijesto.
5. Isiječene krofne slagati na tacnu ili lim za pečenje posut brašnom. Kada su sve krofne isječene prekriti čistom kuhinjskom krpom, te ih ostaviti da se odmore 20-ak minuta.
Ugrijati ulje na srednjoj temperaturi.
6. Krofne stavljati u tavicu tako da ona strana koja je bila na limu za pečenje dolje u tavici bude gore. Peći na
srednjoj temperaturi u prethodno zagrijanom ulju.
7. Kada porumene okrenuti i zapeći ih i sa druge strane. Pri tome vam ostane na sredini krofne bijeli prsten.
8. Vaditi iz tavice na kuhinjski papir da upije višak ulja.
9. Još vruće krofne posuti šećerom u prahu ili napuniti po želji sa marmeladom ili linoladom. coolinarika.com
NAJ KIFLICE.Meni naj,naj,naj bolje kiflice…
Sastojci710 g + još po potrebipolubijelog brašna1 jaje1/2 l vrhnja za kuhanje2 dcl mlijeka (mlakog) 2 male žličicesol…Saznaj više
MOJE PAHULJASTE KIFLICE.MEKE KAO DUSA, LAGANE KAO PERCE BAS ONO STO SE TRAZI.
Eh, ako sam ikada napravila nešto fino, mekano i predivno, onda su to ove kiflice.. savršene …Saznaj više
NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA KRAFNE
SVAKI PUT USPIJU!
KRAFNE.
Dugo sam tražila recept za krafne, da ne budu masne, da budu mekane i da izgledaju kao kupovne a opet da su domaće..na…Saznaj više
BRZE LISNATE KIFLICE. ZA 15 MINUTA!Možda se ne listaju kao prave, ali okusom su sasvim slične.
Sastojci1/2 kg brašna 250 grama margarina 1 jaje
(adsbygoogle = window.adsbygoogle ||…Saznaj više
NAJBOLJE KROFNE NA SVIJETUSastojciTESTO: FAZA 1250 g ostro brasno250 g meko brasno500 ml voda2 kasike secer1/2 kasicice so2 kasicice instant kvasac(adsbygoogle = window.adsbygo…Saznaj više
PAMUK KIFLE SA DZEMOM
Meke kao pamuk.
Sastojci2 jaja2 dcl ulja3 dcl mleka1 kašika suvog kvasca100 gr šećeraoko 700 gr brašna
Za fil:džem od šljiva
Za sirup:200 gr šeće…Saznaj više
Vodene kiflice. Fantastično meke!
Starinske kiflice. Jednostavne kiflice. Jeftine kiflice. Fantastično ukusne kiflice. Probajte ih i sigurno ćete ih opet praviti.
Sastojci: 1 k…Saznaj više