KREMASTI KOLAČ OD GRIZA.


BEZ PEČENJA ZA SAMO 3 EURA!

Lagani kolač od griza, punog kremastog ukusa, bez trunke margarina. Lako i brzo se pravi, a još brže nestaje sa tanjira.


Kocke "Daj griz".

Sastojci
Biskvit
200 g keksa Petit Beure
1 kašika Ness kafe
2 dl vrele vode
Fil
6 dl mleka
50 g griza
2 belanca
100 g crne čokolade
100 g bele čokolade
1 kesica burbon vanilin šećera
4 kašike šećera

nekoliko kapi arome lešnika
Karamel preliv
80 g šećera
5 kašika vode
2 žumanca
0,5 l mleka
2 kašike gustina

Priprema
1.
Biskvit
Kašiku Ness kafe rastvoriti u široj činiji u 2 dl vrele vode i ostaviti da se prohladi.
Fil





Od 6 dl mleka odvojiti 0, 5 dl, a u ostatak dodati šećer i vanilin šećer i staviti da proključa. Umutiti belanca, dodati griz i 0, 5 dl hladnog mleka.Sipati u tankom mlazu uz neprestano mešanje u ključalo mleko. Kuvati 10-ak minuta na tihoj vatri uz neprekidno mešanje. Kada se masa zgusnula, skinuti sa vatre i podeliti na dva dela.
2.
Otopiti čokolade (ja sam ih otopila u mikrotalasnoj). U jednu polovinu griza dodati otopljenu crnu čokoladu, a u drugu otopljenu belu čokoladu i aromu lešnika.
3.
Kekse potapati u pripremljenu kafu i ređati u kalup/tepsiju. Dimenzije tepsije koju sam koristila su 26×20 cm. Preko keksa preliti crni fil od griza (dok je još topao). Preko crnog fila poređati kafom natopljene kekse, pa preliti belim filom od griza. Ostaviti da se ohladi.
4.
Karamel preliv
5.
Na tihoj vatri istopiti šećer (dobije se smeđa, gusta sirupasta masa). Skinuti sa vatre i pažljivo dodati vodu. Voda će da prska prilikom dodavanja, a šećer će očvrsnuti poput smole. Vratiti na vatru i mešati oko 5 minuta da se šećer rastvori u vodi. Čak i ako ostanu nerastvoreni komadi šećera, nastaviti dalje. Umutiti žicom žumanca sa 



mlekom i dodati šećeru. Kuvati 5 – 10 minuta uz mešanje. Dobija se žuta retka masa, nešto gušća od mleka.
Gustin izmešati sa malo hladnog mleka da se razbiju grudvice i dobije homogena tečnost. Uliti u tankom mlazu u žutu masu i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta uz neprestano mešanje.
Malo prohladiti i preliti preko kolača.
Ostaviti preko noći u frižideru.
Po želji ukrasiti kako prahom prosejavajući ga kroz sito.
6.
Pozvati prijatelje i poslužiti uz šoljicu jake crne turske kafe.

coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • NAŠ CIPI-RIPI Dakle, imala sam par recepata za ovaj kolač ali svakome je nešto falilo ili bilo viška pa sam ga ja malo modificirala po svome, nadam se da će vam… Saznaj više
  • MAGDALENA Ovo je kolač koji zasigurno ima najviše različitih imena. Za mene je Magdalena naj. SASTOJCIBiskvit4 bjelanjaka150 g šećera150 g maslaca150 g mlj… Saznaj više
  • KREMASTI KOLAC SA BISKVITAMA Mekan, sočan i jako ukusan kolač! :)) SastojciNeophodne produkte:· 1 kg gustog kiselog mljeka· 500 grkisele pavlake · … Saznaj više
  • BRONHI KOCKE Kolač koji iziskuje svu vašu pažnju i nježnost. Nije kompliciran – ustvari ne znam koji je meni kolač kompliciran pa ocjenjujem totalno subjektivn… Saznaj više
  • ČOKOLADNE KOCKE SA MALINAMA! Puna su ih usta! Omiljena uzrečica moje mame kada joj se neki kolač ekstra svidi. Kolač se sastoji od sočnog biskvita od jogurta,jaja,malina. P… Saznaj više
  • OCAKLJENI KAKAO-KOLAČ Jednostavan i cokoladan,po starom bakinom receptu,kako se u "proslom stoljecu" radio ovaj kakao-kolac:))) Sastojci1-2 jaja 25 dag. Secera 1 va… Saznaj više
  • LEDENE KOCKE Dovoljno dobre za svako godisnje doba :)) Sastojci Biskvit5 jaja 5 žlica šećera 5 žlica brašna 2 žlice kakaa 1/2 vrečice praška za pe… Saznaj više
  • Puding kocke. Sastojci:Biskvit:5 jaja5 žlica šecera5 žlica brašna3 žlice mlake vode3 žlice ulja1vrecica praška za pecivoKrema:2 vrecice pudinga od vanilije2 vrecic… Saznaj više
  • NE(OBIČNE) ŠTANGLICE. ZA 20 MINUTA! štanglice u finoj kombinaciji kokosa,čokoladne-puding kreme i šlaga.vrlo jednostavne a tako dobre. Sastojci kokos podloga 100-120g. Kokos bra… Saznaj više
  • FANTASTIČNE KOKOS KOCKE.KOJE SU OSVOJILE SVE SLADOKUSCE SVOJOM JEDNOSTAVNOŠĆU I FANTASTIČNOM AROMOM. SastojciZa tamno testo:150 g mlevenih lešnika200 g brašna240 g putera120… Saznaj više