KAKO OBLOŽITI KALUP ZA TORTU PAPIROM ZA PEČENJE



Ako koristite papir koji je već podijeljen na listove, možete koristiti takav ucijelo i kasnije premjeriti poluprečnik (vidjećete niže u postupku) ili prisloniti papir uz obod kalupa i presaviti manje-više da bude širine njegovog prečnika. Prerežite makazama i dobili ste četvorougao od kojeg ćete napraviti dno.

Presavijte papir na pola po široj strani. Zatim to ponovite. Kraća strana tog 



manjeg pravougaonika je zapravo dužina poluprečnika tepsije. Važno je da ta linija ostane vidljiva u toku daljeg presavijanja, jer ćete kasnije po njoj mjeriti dužinu.
Presložite kraću stranu pravougaonika preko duže, a zatim, ostavljajući je sa spoljašnje strane (dakle, da je i dalje vidite), presložite još jednom da dobijete zašiljen vrh.


Ukoliko ste koristili veći list papira, prislonite tako napravljen vrh na centar kruga i označite tamo gdje dodiruje ivucu. U slučaju da radite sa već premjerenim papirom, najkraća stranica će biti ona po kojoj ćete isjeći.
Isijecite polukružno na označenom 


mjestu, raširite presloženi papir i provjerite da li je krug prave veličine. Ako je prevelik, opet složite i skratite.
Cijeli postupak možete pogledati OVDJE


Za više kulinarskih tehnika i savjeta, kao i za priliku da se upoznate sa mnogo fantastičnih recepata posjetite
Izvor. namirnice.ba