Kajmak baklava


Jedan stari dobri desert, koji pada u zaborav.


Sastojci
-300 gr gotovih jufaka
-3 jaja
-150 gr griza
-200 gr slatkog kajmaka
-60 gr secera
-malo kore i soka od limuna
-100 gr putra

Za agdu
-400 gr secera
-4 dcl vode

Priprema
Prvo da razjasnimo slatki kajmak….to je kajmak koji se skida sa ukuhanog mlijeka. Ja sam koristila mlijeko sa 3,5% masnoce i u njega dodala slatko 



vrhnje od 38% kuhala nalaganoj vatri…dok se ne pojavi deblji sloj kajmaka….pustim da se ohladi, skinem kajmak pa ponovim postupak kuhanja 3-4 x

Kod mene je bili 8 listova jufaka, koje sam prepolovila. Putar otopiti na laganoj vatri, za premazivanje jufaka.

U dubljoj posudi umuti fil od kajmaka, secera, griza i zumanjaka…bjelanjke umutiti u svrst snijeg i dodati u smjesu sa kajmakom. Sve dobro sjediniti.

Tepsiju premazati istopljenim putrom i poceti slagati. Na dno tepsije staviti 7 jufaka, svaku premazati istopljenim putrom pa premazati filom, ponoviti postupak jos jednom i na kraju opet 7 jufaka.
Kad se jufke izrezu u velicinu tepsije, ostane viska, taj visak sam stavljala u sredinu, da bi bilo po 7 redova….

Baklavu izrezati, ostrim nozem, premaati putrom i peci na 200 stepeni dok ne dobije lijepu boju, ako je T jaka, smanjiti malo pece se oko 35-40 min

Za agdu staviti vodu i secer da 



provrije, kad pocne vriti, treba da vrije 3 min..

Pecenu baklavu ostaviti da se malo ohladi….zaliti mlako na mlako, ne vruce ili hladno
Dobro je ohladiti prije jela.

Posluživanje
U fil se moze staviti grozdjica, ali posto moji ne vole, ja i ne stavljam. Tepsija u kojoj sam pekla je 32×22.

Ja sam koristila 1½ l mlijeka 3,5% masnoce i ½ l slatkog vrhnja 38%.
coolinarika.com