Sastojci:
Tijesto
240 g brasna
2,1/2 zlicice praska za pecivo
1/2 zlicice soli
1 naranca ( korica )
120 g vrlo hladnog maslaca
120 ml slatkog vrhnja
1 jaje
100 g secera
1 vanilija
120 g brusnica ( svijezih ili zaledjenih )
Glazura
100 g secera u prahu
2-3 zlice soka od narance
Dorada
2 zlice slatkog vrhnja za premazivanje
2 zlice krupnog kristal secera za posipanje
Priprema
1.
U zdjelu za mijesamje uspi brasno , pa dodaj prasak za pecivo , sol i koricu od narance , sve dobro promijesaj . Smjesi sa brasnom dodaj narezani maslac i utrljaj ga u brasno dok ne dobijes malene komadice maslaca velicine zrna graska . U posebnoj zdjelici izmijesaj vrhnje , jaje , secer i vaniliju , te dodaj mjesavini brasna i spatulom umijesi neuredno vlazno tijesto . Na kraju spatulom umijesaj brusnice .
2.
Dobiveno tijesto prebaci na pobrasnjenu plohu i formiraj tijesto u disk promjera 22-25 cm . Ostrim nozem narezi tijesto na osam dijelova . Cijelu povrsinu tijesta premazi sa vrhnjem i pospi sa kristal secerom . Prebaci scones na pleh oblozen papirom za pecenje ali ostavljajuci
razmak izmedju scones .
3.
Peci scones u zagrijanoj pecnici na 200 stupnjeva 18-20 min . U medjuvremenu napravi glazuru tako sto ces pomijesati secer u prahu sa sokom od narance , smjesa treba biti gusta kao med . Ostavi sa strane do upotrebe .
4.
Pecene scones prebaci na resetku za hladjenje i potpuno ohladi . Hladne scones isaraj pripremljenom glazurom . Pusti neka se glazura stisne . Najbolji su sa salicom caja .
Coolinarka.com