ANĐEOSKE SUZE. TOPI SE U USTIMA!


SPECIFIČAN PO TOME ŠTO SE POJAVLJUJU ZLATNE KAPLJICE NA VRHU.


Sastojci
kora za pitu :
šolja od 250 ml.
1 puna šolja do vrha brašna
1 jaje
1 žličica prašak za pecivo
80 gr. maslaca ili margarina
3 žlice šečera
Nadjev:
500 gr. sviježi sir ( nije bitno dali je grudvast ili pasiran)
3/4 šolje šečera
3 žumanjca
1 žlica pšeničnog zdroba (griz)



100 gr. kiselo vrhnje
1 vanilin šečer
šlag:
4 bjelanca ( 1 žumanjak vam ostane viška)
100 gr. šečera u prahu
2 žlice vode na sobnoj temperaturi (mlačna)

Priprema
1.
Od sastojaka za tijesto zamjesite prhko tijesto, lijepo ga izmjesite da postane glatko, ovijte u plastičnu foliju i stavite na 30 min u frižider.

2.
Pečnicu sagrejte na 180 stepeni, upotrebite model za tortu koji ima prečnik 23 cm.
Izrežite od papira za pečenje veči krug od modela.
3.
Kad je tijesto spremno,promjesite ga među rukama i stavite ga na papir na sredinu i rukama ili valjarem razvucite da bude veći od dna jer mora da stoji u nekoj visini i na zidove modela za da vam nadjev ne isteče.
4.
Sastojke za nadjev stavite u multi praktik i sve zajedno izmiksajte da dobijete glatku smjesu.Izlijte ovu smjesu na tijesto, poravnajte ga i pecite 35 min.
5.
5 min pred krajem pečenja izmiksajte bjelanca u cvrsti snijeg, dodavajte postepeno šečer i 2 žlice vode dok ne 



postane čvrsto i kad ga okrenete na glavu da vam ne padne he he.
6.
Izvadite pitu i špatulom ili žlicom rasporedite snijeg odozgo i lepo poravnajte.Pecite još 12 min ( držite se tačno minutaže ako želite da se pokažu anđeoske suze na površini kolača).Snijeg mora da dobije svijetlo krijemastu boju kao na slici.
7.
Izvadite pitu( kolač) i ostavite da se ohladi u neki hladniji hodnik ili prostoriju.Pred krajem kad je pita mlačna prebacite je u frižider i ohladite je do kraja( u toku hlađenja se naprave na površini kapljice u vidu suza, zato se ovaj kolač tako zove).

coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • ŠLJIVE, ČOKOLADA & CO. Odlična sezonska kombinacija šljiva i čokolade. Berba šljiva urodila je, izuzev pekmezom, i ovim finim kolačem; počastite se! Šljive i čokolada su … Saznaj više
  • OVAJ KOLAČ GOTOV JE ZA 5 MINUTA,A NE TREBA VAM NI VAGA.. Crnac. Sastojci 1 čaša(2 dcl) kiseloga vrhnja1 čaša šećera3 jaja1/2 čaše ulja1 čaša glatkoga brašna(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push… Saznaj više
  • VANILIN PITA. SASTOJCIkore• 225 g mekog brašna• 225 g oštrog brašna• 125 g šećera• 2 paketića vanilin šećera• 2 žlice prženih, mljevenih lješnjaka• po 1 žli… Saznaj više
  • EXTRA ČOKOLADNE KOCKE. Čokoladne kocke sa dozom čokolade... Brownies biskvit sa lješnjacima,muss od tamne i mliječne čokolade.Ganaš od čokolade sa brusnicama i lješnjaci… Saznaj više
  • VEOMA NJEŽAN I UKUSAN KOLAČ SA JABUKAMA Ruska šarlotka od jabuka.Sastojci6 jaja,sobne temperature150 g šećera1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašičica vanillla paste200 g brašna2 g praška z… Saznaj više
  • LEDENE KOCKE.PREDIVNOG NEZNOG UKUSA. Jako ukusan kolac sa kojim sam ja bila odusevljena i izgledom i ukusom ...a svi ga volimo tako da je cest gost kod nas u kuc… Saznaj više
  • PLAZMA ČOKOLADNI KOLAČPOTREBNO:Za podlogu:150 g Moto keksa (ili bilo kojih drugih keksića spojenih nekom kremicom)150 g Plazma keksa (ili pettit beure)150 g maslacaZa kremu… Saznaj više
  • LAMBADA OD BRUSNICA!Malo izmjenjena lambada dobila je sasvim novi obogaćeni okus. SastojciBiskvit4 jaja 15 dkg šećera 1 vanil šećer 15 dkg brašna 1 prašak za pecivo 1/2 … Saznaj više
  • TRI ČUDA! Možda već postoji takav recept, možda i sličan, ali ja ću napisati recept koji imam. Kolač je super fin, lijep, izdašan, a topi se u ustima kao … Saznaj više
  • BRZI LJETNI KOLAČ BRZI LJETNI KOLAČ U SVEGA 20 MINUTA GOTOV Potrebno:20 dag keksa pettit beure1 kutija Dr. Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, vanilija500 ml sl… Saznaj više