MLEKO U PRAHU I PLAZMA. SAVRŠENA KOMBINACIJA!




MA PROSTO SE TOPI U USTIMA. KORICE SU TANKE I PRELIVAJU SE MLEKOM, FILOVI SU KREMASTI...

Plazmica.

SASTOJCI
KORE

15 belanaca
15 kašika šećera
6 kašika brašna
9 kašika mlevene plazme
1 kesica praška za pecivo
oko 3dl mleka , za prelivanje kora

FIL I
15 žumanaca
250g-300g šećera
12 kašika brašna
1l mleka
250g maslaca ili margarina

FIL II
500g šlaga (u prahu)
6 dl mleka
150g mlevene plazme
150g mleka u prahu

PRIPREMA
Čvrsto umutiti belanca (ja uvek pre mućenja dodam soli u prst) sa šećerom. U činiji izmešati brašno sa praškom za pecivo i keksom. Kašikom lagano umešati 



suve sastojke u sneg od belanaca. Masu raspodeliti za 3 kore. Peći na pek-papiru, u četvrtastom plehu 38x26cm (unutrašnje mere pleha) na 180C, par minuta svega (zavisi od rerne) jer su korice tanke. Ja pečem dve odjedared, tako da ova treća kratko čeka i nema vremena da spadnu belanci. Pečene korice prebaciti na sto zajedno sa papirom ispod. Svaku preliti sa oko 1dl mleka ( mogu se i izbockati viljuškom).

FIL I
U žumanca staviti šećer (ja sam 250g ,a u receptu koji sam dobila je 350g) i umutiti da pobele.
Od 1l mleka odvojiti malo (oko 2dl a ostatak staviti da provri) i u njemu razmutiti brašno da nema grudvica. Potom mikserom izmešati umućena žumanca sa razmućenim brašnom i sve ukuvati u provrelom mleku. Pri tom, mleko uvek sklonim sa ringle i mutim mikserom najmanjom brzinom. Kad umešate žumanca, onda vratite na ringlu a temperaturu obavezno smanjite. I dok se fil kuva za mešanje koristim mikser, gasim ga povremeno… Kad se zgusne, fil ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac i sjediniti mikserom sa ohlađenim filom.

FIL II

Šlag umutiti sa 6 dl hladnog mleka. Dodati mleko u prahu , izmutiti. Dodati zatim i mlevenu plazmu i sve lepo sjediniti (to traje kratko). Po želji, 7 kašika fila II umešati u fil I. Ja nisam jer 



sam zaboravila i na sreću,ništa nije falilo, tek sad vidim da tako piše u receptu… Filovati redom kora, fil I, fil II, kora… ili po želji!

POSLUZIVANJE
Torta je tako nežnog i sočnog ukusa mleka , plazme… Zaista nas je osvojila…
Količinu šećera sam smanjila i u korama i u filu I tako da nema opasnosti da bude preslatka.
Najbolja je kad otstoji dva dana pre sečenja i konzumacije…
coolinarika.com
Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • KEKS TORTA! 30 MINUTA! Mmmm... Sastojci 500 g keksa 250 g putera 4 jaja 16 kašika šećera u prahu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 200 g mlevenih… Saznaj više
  • NETHERLINA SastojciPodloga· 250 g keksi · 50 g šećera · 100 g maslaca · 1 dl iscijeđenog soka od naranče· 1/2 žličice ekstrakta od narančePrva krema· 500 ml s… Saznaj više
  • MY HUANITA! Sastojci1l mleka 8 kasika secera 20 gr zelatina pola casemlake vode 600 gr slaga 450-500gr napolitanki (ja sam koristila sa lesnikom) (umesto keksa… Saznaj više
  • CREAMY MONTE SastojciPodloga· 250 gr Mc’Vities digestive keksa · 100 gr masla · 2 žlice ruma · 1 žličica cimetaPrva krema· 6 dcl mlijeka · 6 žlica gustina/brašn… Saznaj više
  • TORTA IZNENAĐENJA! Lagana kremasta torta, bez pečenje, sa piškotama i kremom od mlečne i bele čokolade. SastojciZa krem· 100 g mlečne čokolade · 50 g bele čokolade· 2… Saznaj više
  • TORTA S LJEŠNJACIMA I KARAMELOM SASTOJCIBiskvit• 8 kom bjelanaca• 140 gr šećera• 160 gr pečenih mljevenih lješnjaka• 2 kašike oštrog brašna• 2 kašike kakaoa• 1/2 kesice praška za … Saznaj više
  • PUDING TORTA! SastojciZa koru· 250 g.petit keksa · 1 pakungvanilin secera · 100 g.secera u prahu · 150 g.butraCokoladna krema· 500 ml.mlijeka · 1 prasak za pudi… Saznaj više
  • MILKA TORTA! Torta koju bih ja mogla jesti svaki put, najomiljenija meni i mojim prijateljima. SastojciZa kore· 21 bjelanjaka · 450 g šećera (mnogima je torta… Saznaj više
  • “RAZBRKANA” TORTA Sastojci· 300 + 100 gr biskote ("Lady Fingers", "Plazma") · 50 ml mleko · 50 ml jako kafe (espresso) · 4 kasike konjak (moze i rum ili neki drugi … Saznaj više
  • JOGURT TORTA SA JAGODAMA! SastojciZa kore230 g mljevenog plazma keksa ili nekog drugog 200 g otopljenog maslaca Krema· 500 ml jogurta punomasnog · 400 ml slatkog vrhnja za… Saznaj više