Sastojci
Biskvit:
400 gr šećera
220 gr brašna
90 gr kakaa u prahu Dolcela
2 čajne kašike Praška za pecivo Dolcela
1 čajna kašika Sode bikarbone Dolcela
1 mala kašika soli
2 komada jaja
240 ml mlijeka
1 kašika jabukovog sirćeta
240 ml vrele vode + 2 kašike instant kafe
120 ml biljnog ulja
Fil:
3 komada jaja
150 gr šećera
150 gr čokolade za kuhanje
200 gr maslaca ili margarina
Dodaj u popis za kupnju
Koristili smo
Soda bikarbona
Kakao u prahu
Soda bikarbona
200 gr maslaca ili margarina
Dodaj u popis za kupnju
Koristili smo
Soda bikarbona
Kakao u prahu
Soda bikarbona
Kakao u prahu
Priprema
Priprema biskvita:
1.
Umiješati u dubokoj posudi šećer, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i kakao prah. Dobro sve sastojke izmješati. U mlijeko sipati sirće i ostaviti sa strane. U smjesu dodati jaja i dobro umutiti. Dodati pripremljeno mlijeko i mutiti mikserom dok se sve ne sjedini. Dodati ulje, mutiti do sjedinjenje i na kraju dodati vrelu vodu zajedno sa instant kafom. Ako niste ljubitelj kafe može i samo vrela voda. Sve zajedno dobro izmiksati.
2.
U nauljenu i obloženu pek papirom posudu promjera 26 cm (ili ako želite višu tortu pripremite dvije manje posude promjera 20 cm) sipajte smjesu za biskvit i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 40 minuta ili da budete sigurni -provjerite sa čačkalicom kad bude pečeno.
3.
Biskvit ostavite u ugašenoj pećnici oko 10 minuta dok ga ne izvadite i ne ohladite u
potpunosti. Razrezati vodoravno po pola tako da dobijete dvije kore. Ostaviti sa strane dok fil ne bude gotov.
Priprema fila:
1.
U staklenoj ili metalnoj posudi umutiti jaja i šećer dok se šećer ne otopi. Staviti posudu na paru, dodati izlomljenu čokoladu i mutiti dok se krema ne zgusne tj. dok ne bude toliko gusta da kad povučete mutilicom po njoj vidite trag koji ostavlja mutilica. Po želji, u kremu možete dodati i malo kafe. Skloniti sa pare, dodati maslac i dobro umutiti dok se ne otopi. Ostaviti na hladno mjesto dok se ne ohladi krema da se može mazati po biskvitu.
2.
Prvu koru staviti na okrugli tanjur, premazati sa polovinom fila, staviti drugu koru i premazati sa ostatkom fila tortu. Za dekoraciju možete koristiti šlag ili bijelu čokoladu koju otopite i u špric stavite pa dekorišete po želji.
coolinarika.com
Priprema biskvita:
1.
Umiješati u dubokoj posudi šećer, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i kakao prah. Dobro sve sastojke izmješati. U mlijeko sipati sirće i ostaviti sa strane. U smjesu dodati jaja i dobro umutiti. Dodati pripremljeno mlijeko i mutiti mikserom dok se sve ne sjedini. Dodati ulje, mutiti do sjedinjenje i na kraju dodati vrelu vodu zajedno sa instant kafom. Ako niste ljubitelj kafe može i samo vrela voda. Sve zajedno dobro izmiksati.
2.
U nauljenu i obloženu pek papirom posudu promjera 26 cm (ili ako želite višu tortu pripremite dvije manje posude promjera 20 cm) sipajte smjesu za biskvit i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 40 minuta ili da budete sigurni -provjerite sa čačkalicom kad bude pečeno.
3.
Biskvit ostavite u ugašenoj pećnici oko 10 minuta dok ga ne izvadite i ne ohladite u
potpunosti. Razrezati vodoravno po pola tako da dobijete dvije kore. Ostaviti sa strane dok fil ne bude gotov.
Priprema fila:
1.
U staklenoj ili metalnoj posudi umutiti jaja i šećer dok se šećer ne otopi. Staviti posudu na paru, dodati izlomljenu čokoladu i mutiti dok se krema ne zgusne tj. dok ne bude toliko gusta da kad povučete mutilicom po njoj vidite trag koji ostavlja mutilica. Po želji, u kremu možete dodati i malo kafe. Skloniti sa pare, dodati maslac i dobro umutiti dok se ne otopi. Ostaviti na hladno mjesto dok se ne ohladi krema da se može mazati po biskvitu.
2.
Prvu koru staviti na okrugli tanjur, premazati sa polovinom fila, staviti drugu koru i premazati sa ostatkom fila tortu. Za dekoraciju možete koristiti šlag ili bijelu čokoladu koju otopite i u špric stavite pa dekorišete po želji.
coolinarika.com